Не трябва в България да се допусне да има пик на епидемията, който да срине здравната ни система. Ситуацията в Източна Европа е сериозна, призовавам за разбиране на правителството за мерките. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти след края на заседанието Европейския съвет.

"Това е резултатът, който имаме. Отдавна има ваксини, всеки ден се говори от специалисти, призовават се хората, но това е състоянието към момента", каза държавният глава, попитан за ваксинацията срещу коронавируса у нас.

Той обясни, че България и Румъния са били единствените държави с такива ниски резултати, но дипломатично председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен не ги е назовала по имена.

"Вече средният процент е над 75 на ваксинацията в ЕС, а в Белгия е 86%, а починалите са до 10-11 на ден. Ние трябва да гледаме и тези цифри", коментира Румен Радев и допълни, че за съжаление в Източна Европа пандемията се разгаря отново и особено тревожно е това, което става в Румъния.

"Говорих с президента на Румъния Йоханес - ситуацията е много, много тежка", посочи държавният глава.

"Призовавам за разбиране на това, което прави правителството, да подлежи на критика, но не трябва да допускаме такъв пик, който да взриви здравеопазването", категоричен беше Румен Радев.

В отговор на въпрос за предложението да бъде свикано заседание на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) по повод пандемията от COVID и мерките в нашата страна, държавният глава посочи, че би свикал среща, но при ясни позиции.

Не виждам болшинството от партиите с ясни позиции. Част от тях са заети да организират протести, други - да подкрепят тайно и да разпалват протестите, други просто не казват нищо, заяви президентът по повод въведените ограничения, свързани с пандемията. Всички са изплашени от това, което става, но никой не иска да вземе отношение какво да се прави в тази криза и да излезе с ясна позиция, добави той.

Много от партиите в момента броят гласове - ще вземат ли, или ще загубят гласове, ако обявят ясна позиция. Не броят хора, които се заразяват, не броят с колко лекари и медицински сестри разполагаме, не броят колко хора всеки ден умират. Призовавам за съзнателност, за разбиране на това, което прави правителството. Да, подлежи на критика в някои аспекти - за начина на въвеждане на тези мерки. Трябва да направим всичко възможно да не допуснем пик, който да взриви здравеопазването, да докара до пълно изтощение нашите лекари, висока степен на заболеваемост и на починали хора. Не трябва да го допускаме, призова държавният глава.

Той отбеляза, че отдавна има ваксини, всеки ден хората са били призовавани да се ваксинират.

Той обясни, че заседанието на Европейския съвет е било удължено заради въпросите с миграцията.

"Европейският съюз полага много усилия проблемът с миграцията да се решава далеч от границите му. Затова трябва подкрепа от държавите, откъдето идват мигрантите. Вече има предложения да има оперативни планове да се засили реадмисията, да се работи по-усърдно с държави като Турция, Ливан, Йордания, Египет, които полагат грижи за мигрантите и по този начин предпазват ЕС", посочи държавният глава и добави:

"Поставихме въпрос за охраната на външните европейски граници, знаете, че България е такава граница. Затова повдигнах темата особено за защитата на сухопътните граници".

Радев уточни, че България е с най-голямата сухопътна граница и през страната минава пътя на хиляди мигранти и е подчертал, че трябва да има оперативен план, ако миграцията рязко нарасне към нашата граница, да има поети задължения.

Запитан за какво си е говорил с Ангела Меркел, държавният глава отговори: С нея говорихме за въпроса със Северна Македония. Меркел е приела за своя кауза задължително България да отвори вратата на Северна Македония към европейската интеграция.

По темата с енергетиката Румен Радев уточни, че ЕС категорично не се е ангажирал с финансова за високите цени на тока и конкретна помощ в тази ситуация.

"Отговорността беше прехвърлена към страните членки и техните финансови възможности", коментира президентът.

По думите му не трябва да страним от зелената енергия.

"Зелената сделка е красива, тя е необходима трябва да тръгнем към нея, но да не забравяме, че тя е общо 38% от енергийния микс на ЕС. 26% идват от ядрена енергетика, 16% от газ, 16% - от въглища. Да направим разлика между базови мощности и възобновяеми източници. Докато не намерим решение как да съхраняваме зелената енергия, ние не можем да задраскаме базовите мощности. Те дават стабилитет в енергийния микс", заяви още Радев и отбеляза, че се очаква ядрената енергия и енергията, произведена от газ, да бъде призната за зелена енергия в рамките на ЕС.

Относно НАТО и Русия Радев уточни, че диалогът трябва да продължи.

"От противопоставяне и ескалация нямаме интерес", каза президентът.