Обединение между изпълнителната власт и президентството зависи от това кога министър-предсеателят ще се еманципира от своите ментори в записа. Така президентът Румен Радев отговори на журналистически въпрос в Димитровград.

Радев присъства на тържеството по случай 76 години от създаването на Димитровград, който е и негов роден град. В словото си той призовава димитровградчани да спазват празниците.

Пред журналистите след това Радев каза, че хората, които реално градят България, заслужават това обединение.

По-рано днес в телевизионно интервю премиерът акад. Николай Денков коментира отношенията с президентската институция. По думите на Денков атаките от президентството са започнали още преди да бъде съставено правителството.

Вярвам, че Димитровград ще бъде градивното бъдеще на България. Вярвам, че вие ще продължите да работите така, че да превърнете своето родно място в един модерен европейски град, отворен към света, каза Радев в официалното си приветствие. Да строиш е призвание. Но да градиш с мисъл за другите, е истински достойно и благородно, обърна се държавният глава, който е родом от Димитровград, към множеството на централния площад "България". Той припомни ентусиазма, с който е бил построен градът навремето.

Със своята архитектура, със своите духовни и материални символи Димитровград остава емблема на една цяла епоха. И уникалната история на нашия град се е превърнала в богатство, което привлича все по-голям интерес, посочи Радев. Държавният глава отбеляза, че в последните години градът е направил много, за да утвърди своя нов, съвременен облик, като изброи привлечените инвестиции, благоустройството, зелените политики, съхраняването и разпространяването на уникалното си наследство. Днес отново търсим пътя между съзиданието и отрицанието. Зачеркват се традиции, утвърждавани с поколения. Затова всички ние днес, особено димитровградчани, сме длъжни да припомняме за самопожертвователния пример на онези, които с доброволен труд съградиха този град и цяла България, добави държавният глава.

Снимка: БТА

Тези 76 години са крехка възраст в сравнение с хилядолетната история на други населени места. Но именно в това се крие уникалността на нашия град, който винаги ще се помни като "градът на мечтите", каза кметът на общината Иво Димов. Той добави, че градът е символ на една епоха и емблема на едно поколение.

Тържеството тази вечер започна с официалната церемония по приемане на почетния строй от военнослужещи от президента и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев и издигане на националното знаме. Програмата продължи с церемонията по връчване на отличието "Златна монета култура". То се присъжда от Съвета на европейската научна и културна общност, Клуба на българския културен и научен елит и Българския културен център "Ботев институт". Празникът завърши с пиротехническо шоу и концерт на Михаела Филева.