България работи за дългосрочни решения, които да гарантират надеждност и автономност на енергетиката. Това заяви президентът Румен Радев на среща с президента на Европейската банка за възстановяване и развитие Одил Рено-Басо в Тирана, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Българският президент е в Албания за участие в срещата на върха Европейски съюз - Западни Балкани.

Президентът подчерта, че преходът към зелена икономика трябва да води към укрепване на националния капацитет за производство на евтина електроенергия, с което да се осигурят както нуждите на България, така и да се подпомага енергийният баланс в региона. Изпълнението на заложените в Националния план за възстановяване и устойчивост цели за намаляване на въглеродните емисии и съхраняване на електроенергия трябва да се постигнат така, че да бъдат използвани в максимална степен националните енергийни ресурси, натрупаният опит и научният потенциал на страната, посочи още Румен Радев.

Държавният глава говори за идеята на водещи български университети, учени и представители на бизнеса за съхраняване на електроенергия чрез създаването на подземна ПАВЕЦ в региона на Маришкия басейн. Такъв вид технология вече е внедрена в някои държави.

По време на срещата държавният глава призова за превръщането на свързаността в Югоизточна Европа в приоритет както за държавите от региона, така и за международните финансови институции. Това, според държавния глава, е от ключово значение за осигуряване на алтернативни вериги на доставки, недопускане на дефицит и последващ ръст на инфлацията. Румен Радев отново подчерта, че за разлика от Централна Европа, разстоянието между двата моста на река Дунав, свързващи България и Румъния, е 300 километра, което не е в интерес на развитието на икономическите връзки на двете държави, нито на ЕС.

Президентът Румен Радев пристигна днес в Тирана. В българската делегация е и служебният министър на външните работи Николай Милков.

Срещата на високо равнище ЕС - Западни Балкани ще се състои утре, 6 декември. Стратегическото партньорство и развитието на политическия диалог между ЕС и страните от Западните Балкани, предизвикателствата пред сигурността, миграционният натиск, борбата с тероризма и организираната престъпност ще бъдат във фокуса на лидерите.