България ще продължи да работи активно за още по-голяма ангажираност на ЕС със Западните Балкани, каза президентът Румен Радев в съвместни изявления на "Дондуков" 2 с президента на Косово Вьоса Османи-Садриу след срещата им "на четири очи" и пленарните разговори на официалните делегации. Косовският президент е на официално посещение у нас по покана на президента Румен Радев.

За нас бъдещето на Косово е в ЕС, заяви Радев. Той изтъкна, че страната ни приветства усилията на държавното ръководство и на обществеността в Косово за пълноценната европейска интеграция и всички стъпки за продължаване на реформите, за укрепване на държавните институции, за съдебната реформа, борбата с престъпността и корупцията като ключови за бъдещо членство в ЕС.

Президентът Радев изтъкна, че благодарение на усилията на България през последните месеци има още важни стъпки, предприети от ЕС, в подкрепа на нашия регион. Не само за повишаване на сигурността, а и за преодоляване и смекчаване на енергийната криза и за стимулиране на обществено-икономическото развитие на региона.

"България ще помогне на Косово да се справи с тежките си енергийни проблеми. За целта ще създадем работна група", каза Радев.

"Именно благодарение на усилията на България през последните месеци, Европейският съюз активира механизма за макрофинансова помощ, която първоначално ние осигурихме да бъде предадена към Република Северна Македония, но тя обхвана и всички страни от Западните Балкани и ние ще направим всичко възможно в бърз оперативен порядък България като основен износител на електричество в целия Балкански регион да окаже необходимата помощ и на Република Косово", посочи българският президент.

И изрази очакване страните от региона на Западните Балкани да докажат в един непрекъснат процес и своята ангажираност с принципите и ценностите на ЕС, като се демонстрира ясна ангажираност с европейските ценности и със спазване на принципите на добросъседство.

По-рано с почетен медал на президента на Косово на церемония в Гербовата зала на "Дондуков" 2 бяха наградени български военнослужещи, участвали в мисията на Международните сили за сигурност в Косово (КФОР).

Президентът на Косово Вьоса Османи-Садриу връчи отличието на командира на Съвместното командване на силите генерал-майор Валери Цолов.

Участието на България в мисията на КФОР започва през февруари 2000 г., като до момента са участвали около 1300 военнослужещи. Сега в операцията участват 30 български военни.

"Когато преди 22 г. България се включи в мироопазващата операция в Косово бяха поставени три важни цели на нашия контингент. Първо, да задълбочава сътрудничеството с нашите съюзници и партньори. Второ, да изследва и се учи от опити на нашите нашите съюзници и партньори. И трето, да спомага на косовските сили за сигурност за тяхната подготовка и развитие. Днес, 22 години по-късно можем да кажем, че тези цели се изпълняват успешно. Гарантирам от името на българските Въоръжени сили, че България ще продължи да бъде ангажирана със сигурността и стабилността и мирът на нашия регион. В това отношение българските Въоръжени сили ще продължат да си сътрудничат с Република Косово и да стоят като щит към всякакви заплахи и чужди влияния към сигурността и стабилността в нашия регион", подчерта президентът Румен Радев.

"Нашата част на Европа е била свидетел на значими промени през последния четвърт век. В най-тежките времена от нашата история България винаги е била до нас", заяви косовският президент Вьоса Османи-Садриу.

По думите ѝ много български военнослужещи все още служат в Косово и от 1999 година броят на български войници, допринесли за създаването и поддържането на мира в косовския регион, е 1600. Вьоса Османи-Садриу изтъкна, че независимостта на Косово е факт благодарение на България.

Според нея мирът в Европа е отново застрашен. Вьоса Османи-Садриу пожела косовската и българската армия да работят заедно като част от най-силния военен алианс в света - НАТО, за да допринесат за създаването на мир и сигурност, където и когато е необходимо.

Президентът Радев отбеляза още, че страната ни подкрепя активните усилия на Косово да се изгради като модерна, демократична и многоетническа държава. И подкрепата на тези усилия продължава неизменно от признаването на независимостта на Косово от нашата страна още през 2008 година.

Сред присъствалите на церемонията бяха заместник-министърът на отбраната Теодора Генчовска, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, висши военни.

Снимка: БТА

Посещението на президента на Косово Вьоса Османи-Садри у нас започна по-рано днес с официална церемония пред храм-паметника "Св. Александър Невски". Бяха изпълнени химните на България и Косово от Гвардейския представителен духов оркестър. Държавните глави приеха строя на почетния гвардейски караул. Президентът на Косово положи венец пред Паметника на Незнайния воин.

Снимка: БТА

На "Дондуков" двамата държавни глави обсъдиха на "четири очи" теми от двустранния и регионалния дневен ред, европейската перспектива на Косово, възможностите за засилване на сътрудничеството в икономиката, инвестициите, енергетиката, транспорта, туризма, образованието, науката и културата.