България предлага редица инвестиционни предимства - и като географско положение, и като условия за правене на бизнес, и като човешки потенциал и перспективи на фона на динамичните регионални и глобални, политически и икономически процеси. Това заяви президентът Румен Радев по време на среща с представители на водещи американски компании от секторите на здравеопазването, информационните и комуникационни технологии, енергетиката, сигурността. В срещата на "Дондуков" 2 участва и посланикът на САЩ у нас Кенет Мертен.

Държавният глава цитира изследване на Американската-търговска камара в България, според което общият обем американски инвестиции в страната ни е около 5,5 млрд. лв.

"Това се изразява в десетки хиляди работни места и то в динамични сектори - като индустрия, енергетика, информационни технологии и търговия, а също и заплащане, значително превишаващо средното за страната", добави Радев.

Според него обаче двете страни могат много повече като стратегически партньори.

Ключовото кръстопътно положение на страната ни, между Азия и Европа, преориентирането на глобалните вериги за доставки и блокирането на северния маршрут през Русия доведоха до неимоверно увеличаване на трафика през България, каза още Радев. По думите му със своята активна политика България се е утвърдила като регионален енергиен център, допринасящ за диверсификацията на доставките на нашите съюзници и партньори от региона.

В рамките на по-малко от година успяхме да завършим интерконектора с Гърция, а този месец ще открием интерконектора със Сърбия. Работим по проекти за петролопровод от Гърция към България, както и за интермодален транспортен коридор, свързващ Егейско и Черно море, посочи Румен Радев. Според президента енергетиката е основата на икономиката. Разполагаме с редица предимства за развитие на зелени технологии и съхраняването на енергия, което е ключът към бъдещето, каза още държавният глава.

Успешната и дългосрочна енергийна политика дава устойчивост и конкурентни предимства на българската икономика, заяви Радев.

Държавният глава отбеляза и ключовия фактор във всяка сфера на икономиката - хората. България е шеста в света по общ сбор на медали от световни олимпиади по математика, физика, информационни технологии, лингвистика и приложни науки, добави той. По думите му благодарение на този потенциал успяхме да развием иновативни и технологични индустрии и такива с висока добавена стойност.

В срещата участват 15 американски компании. Делегацията е водена от Ерик Стюарт - председател на Американо-Централноевропейската бизнес асоциация.