Държавният глава Румен Радев подписа днес указ за освобождаването на главен комисар Петър Тодоров от длъжността главен секретар на Министерството на вътрешните работи. С друг свой указ президентът назначава главен комисар Живко Коцев на поста, съобщи прессекретариатът на президента.

Сагата със смяната на главния секретар на МВР започна от миналия месец след убийството на Алексей Петров. На 23 август стана известно, че министърът на вътрешните работи Калин Стоянов е изпратил мотивирано искане до президента за смяна на главния секретар на МВР.

Същия ден в Министерския съвет Стоянов заяви, че смята Петър Тодоров за отговорен за липсата на организация и контрол върху дейности в МВР, чийто пряк оперативен ръководител е главният секретар.

Президентът Румен Радев определи мотивите към предложението за отстраняване на главен комисар Петър Тодоров от поста главен секретар на МВР като изцяло политически - ход за овладяване на властта в министерството, и отказа да освободи от длъжност Петър Тодоров.

Впоследствие Тодоров сам подаде оставка, а Румен Радев каза, че ще прецени дали да назначи Коцев, след като се запознае с професионалната му биография. На заседанието си вчера Министерският съвет отново прие решение за предложение до президента за прекратяване на правомощията на Петър Тодоров и за освобождаването му от длъжност, както и за назначаване на Живко Коцев за главен секретар на МВР.

Живко Коцев, който до момента беше заместник главен секретар на МВР, работи в системата от 1991 година. Бил директор на областните дирекции на МВР във Велико Търново и в София-област, както и заместник-директор в СДВР. По негов адрес Петър Тодоров коментира, че не може да каже нищо лошо.