Досегашният заместник главен секретар Живко Коцев ще бъде предложен за главен секретар на МВР, обяви пред журналисти в парламента министър-председателят Николай Денков.

Премиерът обясни, че предстои номинацията му да се обсъди в Министерския съвет и да се предложи за съгласуване с президента. Денков бе категоричен, че мотивите за отстраняването на главния секретар не са политически, а професионални и че докладът на вътрешния министър за това е качен онлайн. И попита защо президентът не е приел оставката на Петър Тодоров още миналата година.

"Още тогава очевидно професионално той е знаел, че има проблем, за да си подаде оставката. Стои въпросът защо тогава Радев не я е приел. И още повече защо сега не я приема при положение, че ние имаме очевиден проблем в Министерство на вътрешните работи. Няма как една такава институция да работи в двувластие. Това казах и онзи ден, че не може да работи МВР, военните при такова двувластие и смятам, че макар и закъсняла, стъпката на сегашния главен секретар е правилна".

Попитан дали ще предложи промени в Закона за МВР, за да не се стига до ситуация, в която ведомството не може да отстрани главния секретар, Денков каза: "Това, което създаде проблем, е злоупотребата с разделението на властите. Този принцип се оказа, че няма как да се спази, когато има дълго работещи служебни правителства. И изпълнителната власт, и президентът са едно и също нещо. Президентът назначава служебното правителство, а оттам може да назначи когото иска".

Той припомни седемте хиляди служители в държавната администрация, "много от които на ръководни места, които са сменени за по-малко от година при последните служебни правителства".

"Въпросът е как да създадем нова организация, при която няма да има възможност за такава злоупотреба. Това може да стане чрез промяна в Конституцията, чрез промяна в законите или ако президентската институция си даде сметка, че чрез служебните правителства е нарушила това разделение на властите".

На въпрос ще направят ли стъпки към ограничаване правомощията на президента, премиерът обясни, че "със сигурност трябва да има по някакъв начин преформулиране на това какво може да прави президентът, особено при служебните правителства, но тези въпроси са към народните представители, тъй като става дума за законодателни промени и касаят Народното събрание".

Главният секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров подаде оставка на 30 август с мотив, че е поставен в ситуация, в която не може съвестно да изпълнява задълженията си.

Преди това министърът на вътрешните работи изпрати мотивирано искане до президента за смяна на главния секретар на МВР. Същия ден в Министерския съвет Калин Стоянов заяви, че смята, че Петър Тодоров е отговорен за липсата на организация и контрол върху дейности в МВР, което е в пряка връзка с настъпилата смърт на шестима полицаи. Според Стоянов, заради неосъществен контрол от Тодоров от 2021 г. до 31 май 2023 г. има и значително увеличение на престъпленията против личността.

Президентът отказа да освободи Петър Тодоров, защото "в този момент ще обслужи единствено интереси, различни от обществените", а мотивите за искането Радев определи като "изцяло политически и "продължение на пълномащабната чистка в тази институция".

Така се стигна и до новото предложение за главен секретар на МВР, преди президентът да е приел оставката на Тодоров.

Живко Коцев е в системата на МВР от 1991 г. и е заемал различни длъжности. Той е бил зам. директор на СДВР, както и шеф на полицията във Велико Търново. Вътрешният министър Калин Стоянов не може да назначи главен секретар. По процедура това се прави от правителството, а назначението става с подписа на президента.