В средносрочен план най-големият проблем за България е инфлацията, в дългосрочен - демографията. Това мнение изрази президентът Румен Радев по време на форума "The World Ahead 2023", предава БТА.

Той отбеляза, че българите имат най-ниски лични резерви в Европейския съюз. Разликата между брутния вътрешен продукт на глава от населението между София и последната община е четири пъти и половина, посочи Радев.

"Това не е добре за една развита европейска държава, каквото България претендира, че е", допълни държавният глава.

Българската икономика е част от европейското и глобално икономическо пространство, където текат динамични процеси - икономически и политически, обясни Радев и добави, че това пространство е било разтърсено от кризи. 2022 г., освен година на войната, е и година на галопиращата инфлация, а тя води до изостряне на социалното разслоение, което от своя страна води до политически кризи, обясни президентът и добави, че тези кризи влияят и на икономиката.

Най-вероятно няма да се върнем към либералния пазарен модел от преди кризата 2008 - 2010 г. и отпреди пандемията. Повече от 750 милиарда се вложиха за възстановяване на икономиките чрез плановете за възстановяване и устойчивост, отбеляза Радев, цитиран от БТА.

Според президента големият въпрос е докога и как ще помагат държавата и европейските институции. Очевидно е, че има нужда от държавна намеса, когато има голяма динамика и кризи, каза Радев и добави, че ще бъде проблем преходът обратно към пазарна икономика.

"Той вероятно няма да се случи в цялост, ще има някакъв смесен модел - държавна намеса и пазарна икономика", коментира държавният глава.