Президентът Румен Радев заяви пред журналисти в Малта, че ще предостави на парламентарно представените партии всички условия по Конституция, така че да има време за диалог и разговори за формиране на стабилно мнозинство.

България има нужда от работещ парламент и устойчиво правителство, което да преведе страната през идващата зима. Изключително важно е партиите да намерят общ език, добави държавният глава в първия си коментар след публикуването на официалните резултати от изборите.

Освен темата за изборите Радев, включи в изявлението си и негодувание от това, че страната ни все още е извън Шенгенската зона; призив за солидарност в тежката енергийна криза, породена от войната на Русия в Украйна; задоволство от работата на служебното правителство.

България след изборите

Държавният глава изтъкна, че резултатът от изборите не дава възможност за лесно формиране на коалиция, но хората очакват диалог, разбирателство, разум и намиране на общи решения и интереси.

Следващата седмица, след разговори с партиите, Радев ще обяви кога ще свика 48-ото Народно събрание.

"Сега не е време за малодушие и за тесни партийни сметки. България има нужда от работещ парламент, защото върху него се крепи конституционният ни модел на управление. Време е да се поеме отговорност и за политическа смелост.", категоричен бе Радев.

Той изтъкна, че резултатът от изборите не дава възможност за лесно формиране на коалиция, но хората очакват диалог, разбирателство, разум и намиране на общи решения и интереси, защото България има нужда от работещ парламент и устойчиво правителство.

"По-тревожното е издигането на нови червени линии след изборите. Търсенето на всевъзможни причини за отказ от коалициите издава страха на партиите да поемат управлението през зимата. Затова да ги успокоя, че не е чак толкова страшно, защото служебното правителство е изградило стабилна основна, на база на която следващото правителство би могло да изведе страната през зимата без основни затруднения.", увери президентът.

България и Шенген 

Ние и Румъния не можем да бъдем държани извън Шенген, след като сме покрили всички технически критерии, каза още президентът Радев. Затова, че някой непрекъснато си измисля някакви критерии, добави той.

Не може България да проявява солидарност и да влага огромни ресурси за опазване на границата, и да срещаме неразбиране по темата и българите да стоят по опашки по КПП-тата на европейските държави. Няма да се примирим, не сме втора категория граждани на ЕС, категоричен е държавният глава.

Той даде пример и изрази задоволство от единната позиция на българските евродепутати по темата.

България и войната в Украйна

Радев напомни, че в условията на безпрецедентна криза по света, на тежки енергийни, икономически и социални кризи, ключът към нашето бъдеще е в диалога и солидарността.

"В тези тежки дни имаме нужда от обединена Европа. Обединена Европа не може да остане безразлична към войната на Русия срещу Украйна, защото нейната ескалация е най-голямата заплаха за мира на континента след Втората световна война.

Вторичните ефекти на войната се усещат и общата политика за европейска отбрана ще е във фокуса на всяка следваща лидерска среща", каза президентът.

България и служебният й кабинет

Радев смята, че служебното правителство е изградило само за два месеца стабилна основа, от която следващото редовно правителство би трябвало да може да преведе страната през зимата без особени затруднения. "Както видяхте, след 10 години протакане, служебното правителство най-сетне въведе в експлоатация интерконектора с Гърция и това снижи значително цените на газа", каза Радев. По думите му служебното правителство е допринесло за понижаването на цената на горивата, разработило е мерки за компенсация за цените на газа за бизнеса, които ще внесе в парламента, ще внесе и годишния бюджет.

Президентът Радев изрази задоволство и от засиления инвеститорски интерес - всеки ден в министерствата имало делегации от фондове и други потенциални инвеститори. 

Президентът Радев пристигна вчера в малтийската столица Валета за срещата на върха на държавните глави от групата "Арайолуш". 

Днес българският държавен глава ще представлява страната ни на първата среща на върха във формат "Европейска политическа общност" в Прага, а утре - в неформалното заседание на Европейския съвет в столицата на Чешката република. Главна тема ще са последиците от войната в Украйна, особено в енергийната област. Ще се обсъжда и поредният пакет санкции срещу Русия.