Не съм против F-16, но трябваше да се настоява за спазване на финансовата рамка. Това каза президентът Румен Радев по време на среща с посланиците и постоянните представители на България зад граница.

"Искам нещо да изчистим, с което се спекулира тук. Президентът не е против F-16, нека да сме наясно. Президентът досега не е коментирал самолети, въпреки, че съм летял и на трите. Срещу единия много пъти съм летял и съм се бил. Президентът е за това не просто да си купим самолет от нашия стратегически партньор, но и да има способности", посочи Румен Радев. "Основното предназначение на транспортните самолети и вертолети е да превозват хора и товари от точка А до точка Б. Основното предназначение на изтребителя е да носи въоръжение и да го използва, ако го има", заяви той.

Дори малка част от пакета на F-16 да липсва, това деградира значително способностите на самолета, даже той няма да може да излети. Искам, когато говорим за такива неща, да се има предвид, че те са изключително сериозни, поясни президентът. "Не става въпрос за самолет, а за огромен пакет от услуги, които трябва да бъдат доставени с този самолет. Дори малка част от този минимално необходим пакет да я няма, способностите на самолета деградират значително, даже той няма да може да излети", заяви президентът.

По думите му правителството издига едва ли не като лозунг, че F-16 е прекрасен и трябва този самолет да бъде купен, но той се нуждае от огромен пакет, за да бъде той готов и да има оперативни способности, за да бъде ефективен.

"Въоръжения, спомагателно оборудване, системи за планиране, инфраструктура голяма, логистика - транспорт, лицензии, разрешителни, обучения, гаранции, застраховки - нещата са страшно много. Когато едно от нещата го няма, това представлява заплаха за неговите способности", заяви президентът.

"Всичко идва до цената - тази цена, която сме договорили, в съвсем близко време тя ще набъбне. Тези разходи ще ги има. Аз напълно разбирам правителството -то е притиснато. Първо, цената отиде много над обявената рамка", коментира още Румен Радев. Според него не трябва да се спекулира и с отношенията ни със САЩ, защото проблемите са си вътре - у нас.

"Ако някой е имал да настоява за нещо, трябва да е настоявал да се спази финансовата рамка. Всички тези ангажименти, които в началото се поеха, че ще има разсрочено плащане, индустриално сътрудничество, пълен пакет, нищо не остана от тях", заяви президентът Радев.

"Трябва да отстояваме нашите интереси. На консултативен съвет искаме и трите проекта да бъдат едновременно, да има разсрочено плащане, инвестиции и индустриално сътрудничество в нашата отбранителна промишленост", коментира Радев.

Той обясни, че се готви промяна в закона, така, че да се назначава за ръководител на служба "Военна информация" цивилен. Държавният глава заяви, че е против тази промяна. "Военното дело е изключително сложна дейности, затова ръководителят трябва да бъде човек с военно образование, експертиза и опит," добави той. Това, което сте чули и вие, - че се готви промяна в закона, така че да има възможност да се назначава за ръководител на служба "Военна информация" цивилен. Аз съм категорично против. Военното дело е изключително сложна дейност, затова и досега, както е по закон, ръководителят на тази служба трябва да бъде човек с военно образование, с военна експертиза и опит, с военно звание, заяви пред журналисти Радев на въпрос за подготвяни промени в Закона за военното разузнаване. Ако сменят закона и я кръстят служба "Цивилна информация", тогава ще приема да бъде и цивилен, коментира президентът и добави, че държи ръководителят на "Военна информация" да бъде военен от кариерата.

Попитан било ли е това съгласувано с него и дали ще разпише указа за освобождаването на директора на службата бригаден генерал Пламен Ангелов, за когото вчера стана известно, че е подал рапорт за освобождаване от длъжност, президентът Радев каза, че това е въпрос на лично решение и той все още не е разговарял с генерала. 

Президентът коментира и хакерската атака срещу НАП. Стои открит въпросът за отговорността на институциите по отношение на атаката срещу НАП, каза Радев. Той поясни, че е разговарял със службите за сигурност заради атаката. "Това е много важна тема, защото виждате, че серията от атаки и пробиви в информационната инфраструктура на държавата е индикация за проблем в сигурността. Въпросът за отговорността на държавните институции стои открит", заяви той.

Според него самите те трябва да осигурят безопасност и сигурност на гражданите, а не той да бъде основният потърпевш от изтичането на данните. "Трябва да има ангажираност, защото да напишеш един закон за киберсигурност и да го обнародваш не е достатъчно. Трябва да изпълняваш всички мерки заложени в закона", заяви Радев. Държавният глава взе за пример последния приет Закон за киберсигурността. "Той беше обнародван в началото на ноември, до 6 месец трябваше да има наредба, която да регламентира минималните задължителни условия за информационна и мрежова сигурност. Има ли такава - няма", поясни държавният глава.

"Имах задълбочен разговор с представители на службите, те поеха ангажимент да се предприемат всички стъпки и аз очаквам реални резултати", добави той.

Европейският съюз е силен, само когато се чува гласът на всяка държава-членка за неговото управление и при вземането на решения. Затова предизвикателствата пред българската дипломация изискват консолидация, координация и изключително добра комуникация. Това заяви днес президентът Румен Радев пред ръководителите на българските дипломатически мисии в чужбина. Държавният глава участва в годишната среща на посланиците на Република България и ги поздрави с отбелязването на 140-годишнината на българската дипломатическа служба.

"140 години българската дипломация отстоява националния интерес и допринася за просперитета на държавата", заяви президентът и благодари на дипломатите ни, че продължават с всеотдайност да работят за България.

Способността на ЕС да взема бързи и адекватни решения, беше откроена от държавния глава като основно предизвикателство пред Съюза. По думите на Румен Радев в сравнение с другите стратегически играчи в света - САЩ, Русия и Китай, ЕС отстъпва по скорост на взимане на решения. "А скоростта в съвременния свят е сила", посочи президентът и призова дипломатите ни да следят за предложенията, които водещи държави от ЕС правят за промени в механизма за работа на Съвета по външни работи, за провеждането на по-ефективна външна политика и за формирането на Европейски съвет за сигурност, в който ще участват ограничен брой държави и за критериите за тяхното определяне и ротация.

Президентът припомни дебата в ЕС за формирането на европейска армия, която да не дублира НАТО и по думите му Европейският фонд за отбрана предоставя "златна възможност" България не само да усвоява средства, но и пълноценно да интегрира военната ни индустрия и наука в големите европейски проекти в областта на отбраната. Държави-членки от ЕС вече обединяват усилията си за създаването на общ европейски изтребител и друга военна техника.

Да бъдат използвани по-ефективно европейските инструменти като Дунавската стратегия за насърчаването на българската икономика и особено за "съживяването" на Северна България, призова още Румен Радев. Президентът припомни резултатите от тристранната среща, която се проведе по негова инициатива през май 2018 г. в Русе, с държавните глави на Австрия и Румъния, на която беше изразена обща позиция за засилване на европейските инвестиции в региона на река Дунав. Държавният глава добави, че без образователна, научна и технологична свързаност не може да има реална икономическо и социално сближаване между Източна и Западна Европа и отново призова за общи усилия на страните от региона за изграждането на Международен институт за устойчиви технологии.

България е фактор на стабилност в региона на Югоизточна Европа, посочи Румен Радев и открои приноса на страната ни за европейската перспектива на съседите ни от Западните Балкани и развитие на партньорството с Република Турция. "Турция е наш съсед, голям търговски партньор и съюзник и нещата, които се случват в Турция рефлектират върху бизнеса, социалната среда в България и върху средата за сигурност", коментира президентът. Държавният глава отново посочи необходимостта от по-ефективна европейска политика по отношение на миграцията и недопускането на хуманитарни кризи.

Румен Радев оцени високо позитивната промяна в двустранните отношения с Република Северна Македония /РСМ/ през последните години. Двустранният договор за приятелство и добросъседство отключи вратата за югозападната ни съседка към НАТО и ЕС и България трябва да продължи да бъде сред най-активните поддръжници за нейната европейска интеграция. "Трябва да е ясно обаче, че нашата подкрепа не е безусловна и безрезервна", добави президентът и призова за откровеност в двустранния диалог и ясно поставяне на "червена линия" по отношение на историческите факти и обучението по история, книгите, издателствата и медиите, за да се изчисти всичко, което ни разделя, и да започне да ни обединява. След като РСМ се стреми към ЕС, нашите отношения ще бъдат още по-чисти и ясни, като се спазват европейските критерии за добросъседство, а двустранният договор за приятелство залегне и в документите за присъединяването на РСМ към Обединена Европа.