Президентът Румен Радев напомни на правителството, че то носи цялата отговорност за управлението на страната в момента, определи като недопустимо пазаруването на депутати, но и опитите за връщане на статуквото. И също така предупреди премиера да не опитва да сваля ветото за Скопие идната седмица в Брюксел на срещата на върха, защото ще има тежки последствия.

"Като всички българи, и аз следя с огорчение разпада на това НС, но партиите трябва да са наясно, че с тези кални борби дискредитират цялата политическа система, че българският парламент не е тържище", коментира Радев пред журналисти.

"Едните пазаруват депутати, другите се договарят да връщат стария коалицонен модел, но и двете страни убиват доверието на българите в политическата класа. Убиват го с речта си, с поведението си, с популизма и с братуването на политически противници в името на властта", категоричен е той относно схватките между управляващи и опозиция през последните дни, завършили със свалянето на парламентарния председател от ПП и демонстрация срещу опозицията в подкрепа на властта.

"Блокажът на институциите е факт, а хората очакват бързи решения, животът поскъпва и правителството носи цялата отговорност в страната, докато парламентът не реши друго. Затова тези скандали не трябва да го отклоняват от дейността му по решаване на неотложните задачи", напомни на изпълнителната власт Радев.

Той настоя премиерът публично да обяви на българите каква позиция ще защитава по темата за българското вето за Македония по време на срещата на върха в Брюксел.

"Кабинетът трябва да разсее всякакви подозрения, че може да отстъпи от ветото за Македония. Затова и Народното събрание, и българите трябва да знаят предварително точно каква позиция ще отстоява министър-председателят в Брюксел. И тя не може да се разминава с рамката на КСНС", каза президентът.

"Всяко хитруване или опити за подмяна и заобикаляне на националната позиция ще има тежки последствия", предупреди той по адрес на Кирил Петков.