Президентът Румен Радев благодари на служебния кабинет за добре свършената работа.

"Въпреки ограничените инструменти на служебното правителство, вие не само се справихте с овладяването на тежките кризи, но и решихте стратегически за България въпроси, отворихте нови възможности за възходящо развитие на страната. Това каза президентът Румен Радев на министрите от служебния кабинет при срещата им на "Дондуков" 2.

Той даде пример с енергетиката, където по думите му е имало нужда от критично неотложни действия.

Президентът отбеляза подчерта успехите на досегашния кабинет. 

Снимка: БТА

"Само преди 10 месеца вие поехте отговорност за управлението на страната във вихъра на един коктейл от кризи. Рекордни цени на горивата, галопираща инфлация, липса на договори, търгове, слотове, интерконектор, замразени инфраструктурни проекти, липса на закони, разработени по плана за възстановяване и устойчивост. Застой в модернизацията на армията, рекорден мигрантски натикат, война близо до нашата територия. Затова при вашето стъпване в длъжност отбелязахме редица приоритети - отстояване на българския интерес, укрепване на сигурността и задълбочаване на европейската интеграция", коментира президентът. 

Даде пример със сектор "енергетика", където е имало нужда от критично неотложни действия. Спомена интерконектора с Гърция и старта на този със Сърбия, организирането на търгове за доставка на газ и договор за доставка на втечнен газ до газопреносната мрежа на Гърция и Турция. Както и това "Лукойл" да се регистрира у нас, да плаща данъците си тук и да се съобразява с българските власти.

Снимка: БТА

"В момента по статистики България има най-ниските цени на горивата и това е заради успехът, който постигнахте, а именно "Лукойл" да се съобразява с българските власти и да заплаща данъци тук. България благодарение на вашите усилия и професионализъм се утвърди като важен енергиен фактор", коментира държавният глава.

"Дадохте спокойствие за следващите правителства за 20 години напред. България благодарение на вашите усилия се утвърди като ценен фактор в региона", каза президентът.

Радев благодари на служебния кабинет и заради това, че са организирали прозрачни и честни избори, че са разработили плана по ПВУ и правосъдната реформа, привлекли са първият транш от 2.7 млн. лв, и са спомогнали за одобрението са всички десет европейски програми. Спомена също и прогресът по ОИСР, както и прилагането на ефективни мерки за овладяване на инфлацията. Още многократното нарастване на инвестициите и отпушването на застоя на модернизацията в българската армия.

Благодари на служебните министри, че в тежките условия на криза са проявили усилия и професионализъм за осигуряване на социална закрила на хората от най-уязвимите групи.

Даде за пример и постигнатото в сферата на здравеопазването, като заяви, че е придвижен проектът за детската болница, задвижена е процедурата за хеликоптерите, както и площадките за тях, спестени са пари на България от ваксините за ковид. 

"Въпреки атаките показахте, че страната ни може да се управлява прозрачно, отговорно и отчетно. Бяхте изключително сплотен отбор, обединен от една кауза - България и благоденствието на българския народ.

Снимка: БТА

Вие успяхте, защото показахте характер не само в справянето с тежките кризи, но и в отговорността и смелостта да вземате важни решения за бъдещето. Знам колко ви беше трудно, колко усилия ви коства. Раздадохте се докрай. Искам да ви благодаря. Но най-голямото удовлетворение за вас е фактът, че дадохте спокойствие на хората и придвижихте страната напред", заключи президентът Румен Радев. 

Снимка: БТА

От своя страна служебният министър Гълъб Донев също благодари на президента и министрите си. 

Ние започнахме своята работа в среда, в която държавата беше поставена "на пауза", каза служебният премиер Гълъб Донев.

Гълъб Донев добави, че в тази среда кризите, не само политическата, са следвали една след друга. Той отбеляза, че българските граждани и бизнесът са се чувствали несигурни как ще премине зимата - дали ще са на топло и на тъмно или съответно ще имат необходимия ресурс от електроенергия и природен газ.

Осигурихме на българските граждани и българския бизнес най-евтиния газ в Европа, осигурихме цени на горивата по-ниски от 2019 г., осигурихме най-вече спокойствие, предвидимост и сигурност за функционирането на всички обществени системи, каза Донев.

Той благодари на българските граждани и на президента за доверието, което е гласувал на служебното правителство, и за подкрепата, която е оказвал през всичките девет месеца.