Парламентарните групи на ГЕРБ и "Възраждане" се обединиха срещу плановете за затварянето на ТЕЦ-овете в страната. Двете партии разговаряха на среща в парламента, за да видят по кои политики имат общи виждания.

"В сектор "Енергетика" имаме сходни възгледи. Поет е ангажимент от ПП да бъдат затворени 40% от ТЕЦ-овете в България до 2040 г. Това се прави в момент, в който Европа изживява въглищен ренесанс заради войната в Украйна, за да не остане Европа без енергия", каза бившият енергиен министър Делян Добрев от ГЕРБ.

По думите му въпросният ангажимент, поет от кабинета Петков, нарушава решение на Народното събрание от 2020 г., и изрази надежда компетентните органи да се сезират.

"Виждам, че бившето правителство в лицето на Кирил Петков усилено защитава поетите от тях ангажименти и видяхме едно грозно поведение вчера. Това само доказва несъстоятелността на поетите от тях ангажименти, които ще са пагубни за българската икономика. Това е и част от националната сигурност", коментира и Петър Петров от "Възраждане".

Разговорът е част от серията срещи в търсене на по-широки мнозинства и базов консенсус, инициирани от ГЕРБ. В началото на срещата лидерът на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова заяви, че предлага разговор за "търсене на базов консенсус" по дневния ред на българския парламент. "Това е свързано тясно със законодателната програма на парламента и възможността за формиране на по-широки мнозинства по различни законодателни предложения, без значение от коя парламентарна група произлизат", добави Атанасова, цитирана от БТА.

Тя посочи, че един от важните политически закони, които предстои да се обсъждат в парламента, е Законът за удължаване на държавния бюджет. "Всички ние си даваме сметка, че решенията, които би следвало да вземем по отношение на удължаване на срока на действие на закона за държавния бюджет за 2022 г. ще засегнат всички български граждани, без значение избиратели на коя политическа партия са те", коментира Атанасова. Тя добави, че не бива да се очаква, че популизмът няма да вземе връх в бъдещи дебати.

Петър Петров посочи, че от "Възраждане" винаги са се отзовавали на покани за срещи, отправени от другите парламентарни групи по важни и съществени теми на НС и на българското общество. "Възраждане" сме в позиция да обсъждаме и да търсим консенсус по различни законодателни предложения и по важната тема, засягаща закона за удължаване на закона за държавния бюджет", заяви в отговор Петър Петров.

По време на срещата бяха обсъдени въпроси, свързани с европейските фондове и програми, Плана за възстановяване и устойчивост и предвидената декарбонизация, социална политика.