България безкритично и без възражение прие новото име Северна Македония. Нещо, което противоречи на позициите на правителството от преди време. Това каза президентът Румен Радев на конференция на тема "Българското председателство на Съвета на ЕС- време за равносметка".

"Настоявам за търсене на допълнителни гаранции чрез вписване на ангажиментите от договора между България и Македония в гл. 35 на бъдещата договорна рамка за процеса на преговори между Македония и ЕС", заяви той.

Според държавния глава България и Македония са най-близките държави на Балканите. Не трябва да създаваме предпоставки между страните ни да има ново изкуствено разделение, обяви президентът.

"България побърза да сключи веднага договора с Македония. Според мен трябваше да се направи преценка на състоянието на отношенията към наши дни, че рано или късно между Македония и Гърция ще се сключи договор", обясни Румен Радев.

Той настоя да се подготви договор, който да отчита днешните условия. Побързахме да вземем декларацията от 1999 година, да я преформатираме в договор", посочи президентът. Той изтъкна, че между договора на България с Македония и този на Гърция с Македония има значителни разлики.

По думите на Радев договорът ни с Македония подлежи на промяна, което допуска възможността за обратимост на процесите. А този с Гърция е безсрочен и не търпи промяна.

"Гърция реши проблемите със своята идентичност, история и език на високо политическо ниво", заяви Румен Радев.

"В нашия договор оставихме проблемите да се решават от комисия, която има правомощия само в историята", каза още президентът.