Евродепутатът Радан Кънев приветства намерението ПП и ДБ да се явят в обща листа. Кънев напомни, че това е негова кауза от много време насам. И подчерта, че няма лична амбиция да е водачът.

"Новината, че открито вече се говори за тази листа и че ПП официално предложиха да има такава, за мен е огромен успех", каза Кънев по БНТ.

"Призовавам активно за тази обща листа от месеци, ПП-ДБ да се явим заедно на европейските избори, да се стремим към първото място, към най-голямата група в ЕП. Да осигурим истинско представителство на тези хора в България, които се чувстват пълноценни европейсци, не проевропейци. В Молдова са проевропейци", коментира по БНТ представителят на ДСБ.

"Не искам да съм самичък", формулира той мотивацията си, като подчерта, че няма лични амбиции дали ще бъде в тази листа, на кое място, или пък лидерите ще решат да се завърне на роден политически терен. От ПП вече номинираха за водач на евентуалната обща листа Никола Минчев, който се отказа от председателското място на Народното събрание след ротацията.

"Никога не съм го правил, защото не смятам че личните амбиции са важни, дали аз съм в листата, на кое място съм. Това е лидерска преценка на една широка коалиция. Ако нашите лидери смятат, че аз ще побъда по-полезен в българската политика, това е един вариант. Ако смятат, че ще продължа работата си в ЕП, естествено, че ще участвам", добави Радан Кънев.

По думите му единството на коалицията е по-важно. Ако бъде в евролистата на ПП-ДБ, Кънев не скри, че ще разчита и на преференции, независимо от мястото, на което би бил подреден. И се мотивира: "Аз ще вляза с едно много голямо самочувствие на вече свършената работа".

Попитан дали би се върнал в българската политика, той уточни - "аз съм в политиката". И поясни, че "всеки политик трябва да е готов да пресставлява гражданите, където го изпратят".

Радан Кънев каза, че е силно разочарован от проучването на Европейския съвет за това, че ПП-ДБ няма да вкара повече от трима свои представители на евровота за ЕП. 

"Това проучване е доста несериозно, аз съм силно разочарован, то дава две места, тези данни в проценти са грешни по българския закон, те са под прага", коментира той.

Евродепутатът от ЕНП обобщи още, че досега България имала комплесарски модел на поведение в европейските институции и не е активна в европейския законодателен процес. "Не трябва да се държим като малки", посъветва Кънев. И добави, че имаме 17 евродепутати, които вече са активни.

Радан Кънев коментира и избора на двамата конституционни съдии от парламентарната квота. Без да назовава имена, той призна, че според него отговарят на 50% на изискванията.

"Единият кандидат отговаря 100 процента на изискванията как трябва да изглежда, докато другата кандидатура очевидно представлява лицето на политическия компромис", заключи Радан Кънев, като от думите му стана ясно, че визира съдийската кариера на Борислав Белазелков като подходящия кандидат, а не приема избора на Десислава Атанасова.