Намаляването на партийната субсидия на един лев узаконява политическият рекет, Това заяви в предаването "Тази сутрин" по bTV избраният за евродепутат Радан Кънев от "Демократична България".

Той добави, че това ще върне страната ни към най-мрачните времена на връзка между политиката и бизнеса.

"Става дума за директно узаконяване на феномена политически рекет. Всеки ден получаваме сигнали от бизнеса, че имат проблем, а днес искат да бъде установено официално - влиянието на едрия бизнес върху властовите структури", заяви Кънев.

Политикът от "Демократична България" посочи, че в Европа не съществува американският модел на финансиране на партиите. "Той има своите огромни недъзи и тежки критики. Говоренето за американския модел в Европа означава две неща - дълбока политическа неграмотност или желание да се узакони политическата корупция", посочи той.

Радан Кънев каза още, че това решение може да доведе до ликвидиране на опозицията, особено на извънпарламентарната и новите политически сили.

"Това е една неприкрита коалиция между ДПС и ГЕРБ. Къде те са официално в коалиция - почти навсякъде в местната власт. Какви избори идват - местни. Вървим към официализиране на коалицията между ГЕРБ и ДПС, която символизира обръчите на олигарсите", допълни Кънев.

По думите му, Ахмед Доган като мажоритарен собственик на "ТЕЦ-Варна" - може да финансира определена партия. "Ако Доган финансира ГЕРБ - ще получи по-лесно градоустройствени решения, съгласувания и разрешителни за новото си частно пристанище. Той вече получава много лесно всички тези съгласувания, той вече получава мълчаливото съгласие на местната власт. Моят извод е, че може вече бизнесменът Ахмед Доган да финансира партия ГЕРБ", каза той.

Кънев посочи, че като евродепутат ще зададе въпрос към Европейската комисия по този казус. Той добави, че с ГЕРБ ще бъдат в едно политическо семейство в Европейския парламент -ЕНП. "Това не пречи да имаме различни възгледи за развитието на политиката в България и Европа. С всеки представител на СДС имаме доста повече общо, отколкото с тези на ГЕРБ", посочи политикът.