Разделянето на България от Румъния за Шенген е геополитически кошмар. Това заяви в "Денят започва" Радан Кънев, член на Европейския парламент от групата на ЕНП/ДБ.

"Това е юридически и политически много труден, но възможен сценарий. Защото, ако границата на Европа бъде теглена по Дунава - това е хилядолетна естествена граница, тя там ще остане - трябва да сме наясно. Така че решението за приемане или неприемане на австрийското предложение за "въздушен Шенген" или подобрена негова версия трябва да е общо между България и Румъния. Ключовият риск е разделянето на двете страни и ключовата ни цел, когато искаме да влезем в Шенген, е да не допуснем разделяне с Румъния. Ако ни разделят, България остава част от Балканите, въпреки че сме член на Европейския съюз", каза Радан Кънев.

Евродепутатът подчерта, че Шенген е средство и че никой не говори защо искаме да влезем в безвизовото пространство.

"Политическият ни дебат в момента много напомня на една чалга песен за Шенген от 1995 -1996 година, за съжаление. Искаме Шенген, за да бъдем пълноценен, 100%-ов член на Европейския съюз, да завършим процеса по нашата интеграция, заедно с еврозоната. Второ - за да бъдем част от едно общо пространство на сигурност и обмен на данни, в което дълго време не бяхме допускани, най-вероятно поради съмнения за това, че службите ни не са сигурни и заради нивата на корупция в България. Трето - да не допуснем разделяне между България и Румъния. На четвърто място е прекият стокообмен. Тук "въздушният Шенген" няма да помогне. Също толкова важно е привличането на инвестициите", каза още Кънев.

Той коментира и темата с демонтажа на Паметника на Съветската армия в София.

"По-същественото тук е, че първото решение за премахването на Паметника на Съветската армия на Столичния общински съвет е преди 30 години. Случващото се е изпълнение на много отдавна взето решение, което през годините няколко пъти е било потвърждавано. Също така това не е военен монумент. Военните монументи имат много ясна международна регламентация. Те са святи, защото това са костите на загинали хора. Руските военни гробища и монументи в България - ние се грижим за тях прекрасно", смята Кънев.