"Не ни занимавайте с призиви за коалиция между ГЕРБ и "Демократична България". Това е било посланието на писмото на евродепутата Радан Кънев към ЕНП, сподели самият той в предаването "Лице в лице" на bTV.

"Обърнах се към колегите от ЕНП с едно доста пространно писмо. Анализ на това, което се случи на изборите. Анализ на това, че в България ГЕРБ се превърна в синоним на корумпирано управление. И съответно в момента няма вариант за мнозинство, което да е ръководено от ГЕРБ в българския парламент. И с една настойчива молба към колегите да не занимават нас и българското обществено мнение с призиви за коалиция между ГЕРБ и Демократична България", разказа Кънев.

"Ние сме постигнали един много силен резултат, който в не малка степен се дължи на това, че сме заявили една много ясна позиция, че няма да участваме в мнозинство на ГЕРБ, че няма да участваме в правителство с ГЕРБ под никаква форма", добави той.

Радан Кънев разкритикува вицепремиера Томислав Дончев за това не е внесъл в Европейската комисия Плана за възстановяване и устойчивост с аргумента, че следващото правителство следва да реши дали да го внесе в този му вид или да направи промени. Според Кънев подобен ход е "несериозен" и "безотговорен", а последствията могат да са пагубни с оглед на крайния срок, който поставя Брюксел - 30 април.

"Ако представим Плана за възстановяване и устойчивост след 30 април, почти сигурно е, че няма да получим никакви пари в края на тази година, когато следва да бъдат получени първите траншове. (...) Конкуренцията за възвръщане на частен капитал ще бъде безвъзвратно пропиляна", подчерта евродепутатът от "Демократична България".