„Нищо не става лесно – нито в живота, нито в политиката, и почти нищо не става от първия опит – каза Кънев. – Безспорно „Демократична България е нещо нужно в българската политика. Смятам, че има основание за надежди, затова се включвам активно в този проект“.

Наскоро партиите ДСБ, "Да, България" и Зелените подписаха коалиционно споразумение и обявиха официално новия съюз - "Демократична България".

Kънев обясни, че обединението „хваща две много важни тенденции – една вътрешна и една външна. Цяла Европа в момента кипи по основната тема – по-силна, по-единна Европа или обратно към разпокъсани национални държави, всяка със своите войни и интереси. Единствените в българската политика, които казваме „по-силна, по-единна Европа, без всякакви уговорки, е „Демократична България“.
Тук е заложена принципна основа.

И още нещо – не може 12-13 години ГЕРБ и (Бойко) Борисов да доминират българската политика, а едно дясно обединение да няма ясно отношение към ГЕРБ и Борисов“.

Ако решим, че този процес е край, а не първа малка стъпка, сме стратегически загубени в политиката, но ако използваме тази основа, можем да развием нещо много сериозно, добави Кънев.
Взаимодействието в политиката е необходимо, който не разбира нуждата от взаимодействие, не е за политиката, посочи гостът.

Той изтъкна, че по темата „Пирин“ никога не са имали съществени различия със „Зелените“. „Проблемът не са концесиите, които са давани, проблемът е концесията, която е системно нарушавана в продължение на 17 години, през които (Иван) Костов със сигурност не е на власт, но 10 от тези години Борисов е на власт и си затваря очите за нарушенията на концесията“.

На въпрос кой ще има водеща роля в обединението, Кънев отговори: „Десният избирател в България“.

Разликата между „Демократична България“ и „Обединени патриоти“, по думите на госта, е, „че ние сме на съвсем друг бряг в политиката, ние сме на западния бряг на българската политика, а на западния бряг нещата са много по-ясни, защото действат стабилни правила“.

За СДС Кънев посочи, че „част от ръководството, в лицето на действащия му председател (Божидар Лукарски), иска да премине на другия бряг на реката – на авторитарния национализъм, т.е. да извърши една трансджендър трансформация в политиката като направи от СДС фашистка партия“.

Думите му са по повод изказването на Лукарски от началото на месеца пред bTV, че курсът на СДС трябва да е към консервативно-патриотичната линия и партията му има много допирни точки с НФСБ.
За себе си Кънев каза, че „му е късно да става фашист“.

Гостът посочи и че би се изненадал, ако президентът Румен Радев реши да прави партия, защото „всичко подобно до момента е било епохална издънка“, а държавният глава „не прави впечатление на глупав човек“. Въпреки това „българите не се учим лесно от опита, това е доказано“, добави Кънев.

АНКЕТА: Ще обедини ли "Демократична България" десните избиратели?