Дъблинският регламент за гранична държава като България е кошмарно лошо законодателство, защото хвърляше цялата тежест върху граничните държави. Това коментира пред БНТ евродепутатът от групата на ЕНП Радан Кънев. Той подчерта, че има голяма промяна както в политиките към мигрантите в отделните държави, така и в ЕС като цяло. 

"Промяната се въплъщава и в Пакта за миграция, който предстои да бъде гласуван в близко бъдеще в ЕП и в Съвета сред държавите членки като окончателно законодателство. Този пакт е много голямо движение в сравнение с досегашния Дъблински регламент", каза Радан Кънев.

Евродепутатът коментира и темата за продължаващите преговори между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС за бъдещото управление на страната. Според него те се водят така, "както се водят преговори в Европа".

"За първи път от много години насам в българския политически процес има професионално водене на преговори, с всичките му реквизити - с първоначални писмени позиции, с които политическите сили влязоха в преговорите, с един дълъг период, в който не се преговаря през медиите, не се преговаря махленски, преговарят тихо и упорито, ако трябва и цяла нощ".

По думите на евродепутата трябва да бъде дадено време и спокойствие на политическите сили, за да финализират преговорите.

"Ние имаме нужда от правителство сега с пълното съзнание колко безкрайно трудно се работи в тази конфигурация. Важно е да не се подхлъзнем в сценарий избори "2 в 1", защото той би бил една огромна глупост и един огромен риск от гледна точка на националния ни интерес в Европа за пет години напред."

Радан Кънев сподели, че той и екипът му имат повод за празнуване заради завършването на едно двугодишно усилие, по думите му, а именно окончателното приемане на директивата за промишлените емисии. "Един акт, по който отговарям аз, като представлявам целия Европейски парламент. Ние имаме над 1000 часа преговори, за да стигнем до този успех", похвали се Кънев. 

Според него заявката на Бойко Борисов Асен Василев да не бъде финансов министър в евентуален кабинет на Мария Габриел е "много голям залък":

"Това, което заявиха ГЕРБ пред медиите, е много голям залък. Въпросът е какво са готови да дадат срещу него. Според мен не са готови да дадат, толкова колкото искат."