Руският президент Владимир Путин обяви, че няма планове за удължаване на военната мобилизация в страната, предаде РИА Новости.

На пресконференция в казахстанската столица Астана Путин каза, че частичната мобилизация, която разпореди миналия месец и целяща според Министерството на отбраната да набере 300 000 войници от резерва, е към края си и ще приключи до две седмици.

По думите му вече са мобилизирани 222 000 души от планираните 300 000, като няма предложения от Министерството на отбраната за увеличаване броя им.

Путин отбеляза, че мобилизацията е показала пропуски в информационната база, която сега се осъвременява, за да бъде максимално надеждна.

Руският лидер допълни, че дължината на линията на съприкосновение с украинската армия надхвърля 1 000 километра, поради което е невъзможно да бъде защитена само от военнослужещи по договор. Това, по думите му, е наложило да бъде обявена частична мобилизация.

Снимка: АР/БТА

По повод интензивността на ударите по инфраструктурни обекти в Украйна, Путин обясни, че тя е спаднала поради факта, че повечето от планираните са били бързо поразени.

"От 29 обекта, седем не са поразени, както е планирано от Министерството на отбраната, но постепенно се стига дотам. Няма нужда от масирани удари, поне засега", допълни Путин.

Той отговори с "не" на въпроса дали изпитва съжаления за конфликта в Украйна. Според него Русия прави това, което е правилно и няма за цел да унищожи Украйна.

Германия прави грешка, като дава приоритет на принадлежността си към НАТО над националните си интереси, заяви още Путин. Той отбеляза, че Берлин все още не е взел решение за единствената неповредена тръба от "Северен поток-2", през която според него Русия може да доставя газ на Германия. Подобно решение обаче не е работа на Русия, подчерта Путин.

Всеки пряк сблъсък на войски на НАТО с Русия ще доведе до "глобална катастрофа", предупреди отново държавният глава на Русия. Надявам се, че тези, които говорят за такова развитие, "са достатъчно умни да не предприемат подобни стъпки", подчерта руският президент.

Не виждам необходимост от преговори с президента на САЩ Джо Байдън, заяви още Путин и уточни, че не е взел още решение дали ще посети срещата на високо равнище на Г-20 в Бали, насрочена за следващия месец.

"Трябва да питате него дали е готов да води подобни преговори с мен, или не", отбеляза Путин.

Според него случващото се в Украйна не е повлияло на форматите на взаимодействие между Русия и нейните партньори от ОНД.

Той призна, че бившите съветски републики са "притеснени" от конфликта в Украйна, но това не влияе на "характера и дълбочината на отношенията на Руската федерация с тези държави".

Снимка: АР/БТА

Руският президент участва в срещата на върха на лидерите от Общността на независимите държави (ОНД), в Астана, Казахстан.

Снимка: АР/БТА