Обвиненият за палежа на българския културен център "Иван Михайлов" в Битоля е пуснат.

Ламбе Алабаковски от днес е на свобода, съобщи кореспондентът на bTV в Северна Македония. Това реши Наказателният съвет на Основния съд в Битоля, потвърди адвокатът на певеца Алабаковски Дарко Стефановски.

Според полицията заподозреният е признал за престъплението.

Палежът беше извършен на 4 юни в ранните сутрешни часове. С бензин беше запален входът на културния дом, след което изгоря входната врата на сградата.

Първоначално Ламбе Алабаковски беше с мярка за неотклонение задържане под стража за 8 дни, която беше заменена с домашен арест.

Певецът и баща на две деца има двойно гражданство - македонско и американски. Паспортът му бе иззет като предпазна мярка.

Обвинението му е за причиняване на обща опасност, за което е предвидено наказание от 6 месеца до 5 години.

Адвокатът му пък твърдеше, че това не е било провокация към България и се опита да обясни емоциите му с твърдението, че българи са убили дядо му.

Деянието му предизвика вълна от възмущение у нас, а така също и в Северна Македония, но с обратен знак - там местните го защитаваха и дори излязоха на протест с искане да бъде освободен.

"Битоля е градът на героя Стив Наумов и в този град няма място за Ванчо Михайлов. Искаме оправдателна присъда за Ламбе Алабаковски и искаме информация от Централния регистър дали клубът в Битоля е законно отворен, което в момента е провокация за битолчани", каза тогава пред медиите местният председател на "Левица" Горан Велевски.

Официалните власти в Скопие осъдиха акта и веднага обещаха да бъде заловен извършителят, което се и случи.