Близо една трета от българите одобряват кабинета на Николай Денков. Ерозия в подкрепата на ПП-ДБ от 5%. Спад в положителната оценка за работата на президента. Това са главните изводи от новото представително проучване на Изследователски център "Тренд" по поръчка на "24 часа". Проучването е проведено между 10 и 16 юни с 1008 интервюта "лице в лице" сред пълнолетни граждани.

Оценката за работата на парламента стартира от много ниски нива. Само 11% от всички пълнолетни българи дават положителна оценка, докато отрицателната е 80%.

В същото време, ако днес се провеждат избори, избирателите биха предпочели ГЕРБ-СДС. Те събират 24,9% и водят пред ПП-ДБ, които имат 19,4%. Преднината на победилите и на предишните избори е 5,5 на сто, докато сформиралите правителството губят 5 на сто от подкрепата си на последния вот.

Третата позиция държи "Възраждане" с 15,3%, следвани от ДПС с 13,5 на сто.

На пето място се нареждат от БСП, за които биха гласували 8,9%, а "Има такъв народ" събират 4,3 на сто.

По-надолу в класацията се нареждат "Български възход" с 2,2%, а след тях и "Левицата", които получават 1,9 на сто.

За други формации биха гласували 3,8%, а опцията "Не подкрепям никого" - 5,8 на сто.

"Тренд" регистрира спад в оценката за работата на президента от 7% за последните 3 месеца. Положителните оценки през март бяха 43%, докато през юни отчитаме 36%. Има покачване и при отрицателните с 5% - от 46% през март до 51% през юни.

Част от ерозията при президента се дължи на промененото отношение в негативна посока от страна на симпатизантите на "Продължаваме промяната" - "Демократична България", казват авторите на проучването.

Вече две трети от тях споделят отрицателна оценка за работата на президента и малко над една четвърт - положителна. По всичко личи, че конфликтът между Радев и ПП-ДБ от последните седмици е дал отражение.

Правителството на Николай Денков стартира с одобрение от 32%, докато 43% не го одобряват. Привържениците на ГЕРБ в по-голямата си част подкрепят кабинета, но една четвърт от тях изразяват неодобрение. Сред гласоподавателите на ПП-ДБ одобрението напълно доминира.

Според 42% от пълнолетните българи, "партиите правилно направиха необходимите компромиси, защото е по-добре да има редовен кабинет". 37% пък смятат, че "партиите направиха безпринципни компромиси и по-добре беше да има нови избори".

От ДПС преимуществено също посочват първата опция, докато симпатизантите на останалите партии - втората.

След 10-месечното управление на двата служебни кабинета на Гълъб Донев проучването тества и оценката за тях.

35% дават положителна оценка (3% изцяло положителна и 32% по-скоро положителна), а 45% отрицателна оценка (31% по-скоро отрицателна и 14% изцяло отрицателна).

"Има ерозия в подкрепата на втората политическа сила, става дума за 5% спад в сравнение с изборите на 2 април", коментира политологът Димитър Ганев в студиото на Нова телевизия.

 При ГЕРБ също се наблюдава подобна тенденция, но в рамките на около 2%.

"Няма структурна промяна в нагласата на българите в сравнение с последните парламентарни избори, не виждам нещо, което да предполага нова конфигурация или възможно ново мнозинство", посочи още политологът.

При тези резултати са възможни две комбинации - кабинет между първите две сили или между ГЕРБ, БСП и ДПС.

В изследването е отчетена политическата динамика от последните 2 месеца, след парламентарните избори досега.

"Не са отчетени последните събития около избора на Борислав Сарафов за временно изпълняващ длъжността главен прокурор", каза още той.

"Имаме едно от най-ниските нива на одобрение на работата на парламента - 11%. Последно такава стойност имаше преди няколко месеца, което е безпрецедентен рекорд", категоричен е Димитър Ганев.