След почивката партиите потърсиха изход от задънената улица, в която влязоха с проваления опит на избор на председател, а вместо обединение около едно име, кандидатурите станаха пет.

Десислава Атанасова предложи нова процедура по номинации за излъчване на парламентарен шеф. Тя издигна отново кандидатурата на Росен Желязков от името на ГЕРБ, ПП си преповториха кандидатурата на Никола Минчев, "Възраждане" не се отказаха от своя кандидат Петър Петров, както и БСП останаха зад Кристиан Вигенин. Последва гласуване на процедурните правила отново по искане на Корнелия Нинова.

Изненада дойде от ДПС - Мустафа Карадайъ издигна Йордан Цонев за парламентарен шеф и така кандидатите станаха петима.

Атанасова предупреди, че се върви към "рушене на конституционния ред". "Изборът на председател в първото заседание на НС е норма. Норма, с която сме се съобразявали", каза след почивката шефката на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. И призова към разум, защото "законодателният орган не би могъл да функционира без председател". "Как ще намираме решения, ако не може ниито комисии да бъдат избрани, нито да заседават при положение, че нямаме председател", добави тя. "Ясно е коя е партията, която има най-голямото доверие", каза тя. "Отново правя номинация на Росен Желязков за председател на НС. 

По-рано в кулоарите Атанасова предупреди, че ако на първото заседание не бъде избран председател, това означава "конституционна криза".

"Първото заседание трябва да продължи дотогава, докогато има избран председател", каза тя.

От ПП обвиниха ГЕРБ в "безпринципна диалогичност". Асен Василев репликира Атанасова, че изборът на председател на НС е законово установен, а ПП три дни по-рано са обявили своя кандидат. "Ние задкулисни договорки не правим, ние не си говорим по дивани, сараи и т.н.", обърна се с упрек към ГЕРБ той. След което отново номинира Никола Минчев за председател на Народното събрание.

Снимка: Булфото

"Никое НС не е образувало мнозинство преди да избере председател", напомни на Василев депутатът от ДПС Йордан Цонев. "Не си позволявайте квалификации като "сараи" и пр. "Трябва да стартира тази институция, в това няма нищо тяснопартийно, а държавническо. Никой не е предполагал, че българският парламент ще стигне дотам, за да се блокира като институция", разтълкува Цонев липсата на ясни правила. Той изтъкна, че днес не е момент за демонстрации и призова ПП да го преосмислят.

"Призовавам първата политическа сила, ако наистина се чувствате отговорни и ако видите, че вашият председател не е одобрен, да направите стъпка встрани", включи се и Кирил Петков.

Снимка: БТА

"В политиката има и континюитет", отвърна му Цонев, като напомни, че не се започва отначало, а се спазва практиката и традицията, която се е наложила. "Промяната е в две посоки - едната е към добро, другата е към лошо", обърна се депутатът от ДПС към бившия премиер. Минути по-късно лидерът на движението Мустафа Карадайъ го предложи за председател.

Карадайъ отбеляза, че в декларациите си от трибуната различните парламентарни групи са призовали за диалог и съгласие. "Явно съгласието и обединението го разбираме само около собствената ни правота и истина, без да търсим общата правота", коментира той. Карадайъ посочи, че уроците не са научени и поуките не са извлечени. "Основната задача за нас, политиците, и на институциите е да решаваме проблемите на хората, а основният проблем е липсата на диалог", заяви той.

Много е лесно да се каже "аз ще бъда опозиция" и в един момент с една конкретна тема да се опитваме да създаваме криза тук, в Народното събрание, каза Карадайъ и добави, че днес е първото заседание и тепърва предстои да бъде направена онази структура на парламента, в която да се търсят мнозинства.

След разменените стрели между партиите и подновяването на процедурата по избор отначало, водещият заседанието Вежди Рашидов въздъхна на микрофона: "Ще върви цял ден тая работа".

Преди да се стигне до рестарта на избора за шеф на 48-ото Народно събрание, то не успя на два пъти да избере председател на парламента. 

Четирима бяха номинираните за поста първоначално - Росен Желязков от ПГ на ГЕРБ-СДС, Никола Минчев от "Продължаваме промяната", Петър Петров от "Възраждане" и Кристиан Вигенин от "БСП за България".

На първото гласуване никой от кандидатите не успя да събере подкрепа на мнозинството присъстващи в зала. Затова се стигна до балотаж между номинираните, получили най-много гласове - Росен Желязков и Никола Минчев. И при повторното гласуване никой от кандидатите не получи подкрепата на мнозинството. Според процедурните правила, приети в пленарната зала днес, за избран трябва да се смята този, който е получил повече гласове. От ПП обаче посочиха, че той трябва да има поне 121 гласа.

Последва второ прекъсване на заседанието с поредна почивка и извънредно събиране на Председателски съвет. От коментарите в кулоарите стана ясно, че никой няма да отстъпи от позициите си, което се потвърди и от изказванията в пленарната зала.