Протестиращите миньори и енергетици в страната излязоха с конкретни искания, обединени в шест точки. Те са готови да ги обсъдят с депутати от всички партии в парламента и дори да се подпишат под тях.

Шестте точки бяха огласени от синдикалните водачи на протестите по различните горещи точки с блокади в страната. Сред исканията са освен отпадане на териториалните планове, така също и отлагане на либерализацията за битовите потребители на електричество, предвидена за 2026 г.

 Ето и всичките шест точки с искания, прочетени пред протестиращите:

1. Осигуряване на механизъм за капацитет на въглищните централи като критична инфраструктура на енергийната система за страната.

2. Незабавно изпълнение на решенията на Народното събрание от 31.01.2020 и 12.01.2023

3. Започване веднага на изработване на енергийна стратегия на РБ до 2050г. със задължително участие на социалните партньори.

4. Отлагане на либерализацията на енергийния пазар за битови потребители от януари 2026г. до достигане на средно европейски нива на домакинствата в положение на енергийна бедност.

5. Прозрачност на процедурите по инвестиционните намерения и включване в ТП на централите, мините и засегнатите общени в съответните региони с техните проекти.

6. Категорично отпадане от ТП на предприятие за конверсия на въглищните региони.

 

Четвърти ден продължават протестите на миньорите от Маришкия басейн, както и от районите на Перник и Кюстендил, а към тях се присъединиха в знак на солидарност и работниците от ТЕЦ-овете в Сливен и Русе, както и останалите, които работят с въглища. На магистрала "Струма" се стигна до сблъсъци с полицията, а протестиращите пробиха кордона и блокираха шосето в двете посоки. 

Протестите започнаха в петък, когато стана ясно, че въпреки несъгласието, правителството прие и изпрати в Брюксел териториалните планове за трите въглищни района без да са отразени исканията на работниците от бранша.

Впоследствие премиерът и енергийният министър поканиха протестиращите на преговори в МС, но те отказаха, както и двата синдиката зад тях "Подкрепа" и КНСБ. В понеделник от МС публикуваха и териториалните планове за трите региона, които вече са получени в Брюксел. ЕК ще ги оценява и одобрява в следващите четири месеца.

"Ще преценим доколко плановете съдържат всичко необходимо, очертаните цели и начините, които се предвиждат за подкрепа на засегнатите региони, преминаващи към по-чиста икономика. На тази основа ще преценим дали да одобрим плановете. Не мога да кажа какви суми са предвидени за отделните дейности, залегнали в плана", каза говорител на ЕК.