Посрещането с протест на българската делегация в Битоля преди дни и плакати с надпис "Ръцете ви са кървави", както и последвалите реакции от македонски политици, раздели мненията в мнозинството.

Според председателя на ПГ на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров срещу българския културен център са протестирали няколко човека и това не е държавната политика на Република Северна Македония.

"Имаше делегация в Битоля, оказахме подкрепа на нашите сънародници в страната и не може да има никакви коментари за влошаване на отношенията между двете страни", каза депутатът от ПП.

"Не мога да кажа, че това е официална позиция на РСМ. Да, видяхме ги - два плаката и няколко човека, очевидно платени, които не могат да бъдат третирани като отношение на македонския народ", категоричен беше той пред медиите в парламентарните кулоари.

От ИТН обаче не смятат така.

"Те не изпращат сигнали, напротив, умишлено, имам чувството, че всяват още по-голям смут в тези бъдещи разговори", коментира Станислав Балабанов реакциите от Скопие по повод откриването на културния център на името на дееца на Македонското освободително движение Ванче Михайлов.

Попитан за коментара на премиера на РСМ Димитър Ковачевски, че с посещението от българска страна са се събудили духовете на миналото, депутатът заяви, че "техният проблем" всъщност е, че Иван Михайлов е българин.

Във видеообръщение във вторник вечерта премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски заяви:

"За съжаление, с последното посещение на българската делегация в Битоля, духовете на миналото се събудиха, разпалвайки отново езика на омразата и недоверието, срещу които успешно се борихме. Затова напълно разбирам и усещам гнева на гражданите през изминалите дни".