Скандалът с кандидатурата избухна в събота, след като ДПС представи подписка от 320 души, които са против военачалникът да бъде удостоен с почетното звание. Предполага се, че причина е и протестна декларация от изселническа организация в Одрин. Вчера на тържествената сесия на общинския съвет 22-ма от ДПС се въздържаха да гласуват. Преди месец кандидатурата обаче бе подкрепена от всички партии.

Недоволните от "Атака" и МВРО скандираха днес "Долу ДПС!" и носят снимки на ген. Делов, под които пише "Български национален герой".
"ДСП – пета колона на Ердоган!", "Долу ръцете от Кърджали!", "ДПС национални предатели!", "100 години свобода за Кърджали!" - бяха част от плакатите, които издигнаха активистите, предаде БГНЕС.

"След като тези хора отказват на ген. Делов почетен гражданин, за нас те отказват и акта на освобождението на Кърджали и по този начин ДПС ни показват какво ще стане, когато те са силни", заяви Ангел Джамбазки от ВМРО.
Той посочи, че освобождението на Кърджали е част от националното ни освобождение и част от националното ни обединение.
"ДПС ни показаха какво всъщност значи права и свободи – диктат на една етническа турска партия, една антибългарска партия антиконституционна партия, която чисто и просто отрече една част от българска история", коментира  още Джамбазки.

Той ще поиска среща с премиера, предаде БНР.
Бойко Борисов трябва да разпореди, според него, на областния управител на Кърджали да накара Общинския съвет в Кърджали да подаде оставка - той вече бил нелегитимен и "не е български общински съвет".
Протестиращите настояха и да се преразгледа решението, с което се отказва званието "почетен гражданин" на ген. Делов.

Протестът премина без ексцесии.

Инициативен комитет в Кърджали започна вчера националната гражданска акция за посмъртното удостояване на Делов с орден "Стара планина" първа степен с мечове.

БСП настоява още утре Министерски съвет да излезе с предложение, а президентът да издаде указ, за удостояването на генерала посмъртно с най-високото държавно отличие, коментира днес пред журналисти в парламента зам.-председателят на ПГ на Коалиция за България Ангел Найденов, предаде „Фокус”.
Според БСП с неприемането на предложението на Инициативния комитет на тържествената сесия на 21 октомври има скандално и провокативно поведение на групата съветници от ДПС.

„Това е поведение, което силно се надяваме, че не се подкрепя и толерира от Централното ръководство на ДПС. Отказът да се подкрепи предложението за удостояване на ген. Делов със званието почетен гражданин на Кърджали, е отказ, за който няма разумно и обосновано обяснение, още повече, че първоначалната идея е единодушно подкрепена, включително и от всички партии в града и от Инициативен комитет, оглавяван от кмета на Кърджали”, добави Найденов.

По думите му, не може местните ръководители на ДПС да не са си давали сметка за ефекта от подобен отказ и от подмяната и посегателството спрямо историческите факти и заслугите на ген. Делов.
„Остава впечатлението, че съзнателно са търсени политическото противопоставяне и напрежението с етнически привкус. БСП не приема истеризирането на този скандал и превръщането му в средство за партийна надпревара. Призоваваме за повече премереност и политическа култура. Изцяло подкрепяме идеята за награждаване на ген. Васил Делов с най-високото държавно отличие „Орден Стара планина с мечове” и предлагаме това да стане без протакане, без допълнителни подписки и политически условности”, заяви Найденов.