Това показва проучване на агенция "Алфа Рисърч"  в периода 13-18 юни.

Хората са разделени за искането за оставка на правителството. Половината от запитаните подкрепят оттеглянето на Пламен Орешарски, а 43% - не.

Не са еднозначни и мненията до какво трябва да доведат протестите:
 

  • 59% са категорични, че трябва да бъде избран друг шеф на ДАНС;
  • 51% настояват Делян Пеевски да напусне и парламента,
  • 42% са на мнение, че моделът на дейност на парламента и правителство са напълно неприемливи и изходът е провеждането на нови избори.

За бърза оставка на кабинета "Орешарски" са 33%.

Формирането на ново самостоятелно правителство на ГЕРБ или на БСП в този парламент получава подкрепа от едва 14% и съответно 11%.

Според 39% от запитаните действията на правителството досега са принципни и в полза на обществото, а  53% смятат, че са в интерес на тесни икономико-политически кръгове.


В резултат на скандала "Пеевски" парламентарните партии бързо губят доверието на своите поддръжници.

Най-сериозни са пораженията за БСП и "Атака".  Разочаровани от поведението на партиите, за които са гласували, са 32% от симпатизантите на БСП и 40% от тези на "Атака".

Макар по-слабо, негативи търпи и ГЕРБ – 16% от неговите поддръжници са с по-ниско доверие към партията си, отколкото са били по време на изборите.


Изследването показва и оценката на българите за дейността на основните институции в момента.

Новият парламент стартира с много нисък кредит на подкрепа - едва 14%. 39% от българите му дават отрицателна оценка.

Едва 23 на сто подкрепят правителството на Орешарски.

До момента няма правителство от 1997 г., а и преди това, което да стартира с отрицателен баланс в съотношението позитивни - негативни оценки, посочи социологът Боряна Димитрова от "Алфа Рисърч".

Единственият политик, чийто реакции печелят доверие, е президентът Росен Плевнелиев. Личният му рейтинг бележи ръст – от 32% през март до 44% през юни. Само 17% от анкетираните не харесват работата му

Одобрението е повече от неодобрението и при главния прокурор Сотир Цацаров.