Над шест часа продължи протеста на "Възраждане" срещу Зеления сертификат. Недоволните се събраха по обед пред Народното събрание, а скоро след това се стигна до сблъсъци с органите на реда в опит да влизане в сградата. След това протестът се премести пред Министерство на здравеопазването, а министърът проф. Асена Сербезова се съгласи да приеме за раговор депутати от "Възраждане".

Галерия от протеста ВИЖТЕ ТУК >>

Най-високото напрежение беше малко след 13 часа. Тогава протестиращите разкъсаха полицейския кордон, качиха се на стълбите и стигнаха до вратите на парадния вход. В същото време депутати от партията на Костадин Костадинов опитаха да отворят вратите отвътре. По официални данни от МВЕ осуетяването на нахлуването е довело до травми на деветима полицаи и двама задържани демонстранти.

Докато отвън се чуваха възгласи "Оставка!", "Давай!", "Революция!", "Еничари!", в сградата бяха останали малцина депутати, предимно от "Възраждане". Повечето си бяха тръгнали по-рано, а входовете от вътрешната страна бяха подсилени с маси и столове. Заради извънредната ситуация в парламента пристигна и шефът на НСО.

Самият лидер на "Възраждане" - Костадин Костадинов, е под карантина и протестът се проведе в негово отсъствие. Сред ораторите обаче беше инфекционистът Атанас Мангъров, известен с възраженията си срещу ваксинацията, ограничителните мерки и зеления сертификат.

Снимка: БТА

"Каква държава сме ние, че целият КСНС се скрива в миша дупка за това, че на председателя на НС му текнал сополът!", възмути се в речта си лекарят. "Целта е само да се набоцкаме, но няма никаква полза", отрече Мангъров ползата от ваксините.

Снимка: БТА

"Костадин Костадинов, за съжаление, е под карантина след тази брутална инсценировка", обяви ораторът пред протеста по повод заразяването на шефа на НС Никола Минчев след КСНС. Деян Николов извини за отсъствието му лидера на партията, защото, ако се появи, можело да го арестуват и да го затворят за 3 години.

Секунди по-късно Костадинов отправи обръщението си видеостената, инсталирана пред Паметника на Цар Освободител.

"Всички вие сте там да измиете срама на една нация, която дълго време търпя", обърна се той дистанционно към множеството.

"За пореден път на нас ни се изплюха в лицата. Хората, които ме поставиха под домашен арест, живеят с мисълта, че можеш да премахнеш един и по този начин да унищожиш много. Можеш да убиеш революционера, но не можеш да убиеш революцията", каза още Костадинов.

"Няма значение дали аз съм на площада, или не съм, защото разлика между нас няма. Отидете и питайте тези, които се поставят над българската Конституция и над българския народ - питайте ги кога ще премахнат зеления сертификат", надъха той протестиращите.

"Прави се опит за налагане на модерен медицински фашизъм в целия свят. Този фарс трябва да приключи днес", заяви пред множеството Деян Николов от "Възраждане", който призна, че на площада има и ваксинирани, и неваксинирани, и хора със сертификат, и такива без.

Според него на КСНС "инсценираха една случка" със заразяването на председателя на НС. "Готови ли сме за битка? Могат ли да ни спрат?", попита реторично той.

Снимка: БТА

Около 14.00 часа стана ясно, че 15 души от протестиращите искат да бъдат допуснати да кажат исканията си вътре в НС, наречени от тях "мирни преговори". 40 минути по-късно те поставиха ултиматум - ако до 15.00 часа не бъдат пуснати, ще подновят протестните действия.

Снимка: БТА

Около 14.47 часа депутатът от "Възраждане" Петър Петров обяви пред хората, че никой от ръководството на Народното събрание няма да ги приеме. За това ги е уведомил зам.-председателят на НС Кристиан Вигенин. 

"Карантинираният председател на НС ще ни приеме, когато му свърши карантината - път назад нямаме, да отидем и да влезем в парламента", призова ораторът на митинга.

Последва подкана към множеството да нахлуе през всички входове вътре в парламента и втори сериозен сблъсък с полицията.

Снимка: БТА

На площада, според организаторите, е имало хора от София, Хасково, Димитровград, Харманли, Варна, Пловдив, Велико Търново, Габрово и други градове. Те са били докарани с автобуси, а някои с лични коли.

Снимка: БТА

Малко след 15.20 демонстрантите от площада се отправиха към сградата на здравното министерство. Движението по булевард "Цар Освободител" бе преустановено от часове.

Снимка: БТА

След като окупираха района на МЗ, протестиращите настояха за среща с министър Асена Сербезова. От своя страна тя прие за разговор няколко представители на "Възраждане", сред които и депутати. На срещата присъстваха още заместникът й доц. Георги Йорданов и главният здравен държавен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Скрийншот: Фейсбук

Полицаите пък свалиха шлемовете пред сградата на здравното министерство като знак, че градусът на напрежението на този етап е свален.

Снимка: БТА

На срещата в министерството от "Възраждане", в която участва зам.-председателят на НС Цончо Ганев, поискаха да се премахнат сертификатите в училища и болници, да се затворят пунктовете за ваксинация в метрото и да спре говоренето по медиите, което плаши хората. Ако не го направят, протестиращите следващия път ще бъдат много повече. Протестиращите поставиха въпроса пред здравната министърка, че статистиката се изкривява през уикенда и натрупаните смъртни случаи от коронавирус в началото на седмицата се използват от медиите за всяване на паника. Протестиращите отправиха редица въпроси, които задават хората - кога ще свършат ограниченията, има ли министърката зависимости и също така да им каже истината за ваксините.

Снимка: БТА

Изключително вредно е в такава здравна криза да се използва страхът на хората, отговори министър Сербезова. Тя им предложа да направят някаква съвместна група за диалог и ги увери, че е против задължителната ваксинация.

Действително има ръст на смъртността, цялата статистика се води по този начин - починали от ковид и починали с ковид, обясни Сербезова. Сербезова призна също, че в началото е имало по-оптимистични нагласи спрямо ваксините и колко защитават те, но все пак осигуряват важна защита. "Опасно е да се мисли, че ваксината пази на 100%", предупреди министърката.

"Уверявам ви, нямам никакви зависимости, аз бях проверявана от прокуратурата, от НАП - две проверки. Това, което вършим тук, го вършим с убеждението, че някои от хората се страхуват да си сложат ваксини, но голяма част се страхуват за живота си", коментира проф. Сербезова. От "Възраждане" добавиха, че хората искат да бъдат и свободни. И поставиха въпроса - че във всеки един град извън София мерки не се спазват и маски не се носят.

Снимка: БТА

Особен спор се разрази около искането на "Възраждане" за премахване на Зеления сертификат. Сербезова бе категорична, че той няма да се премахне на този етап, но ще бъде обсъден от работната група. Спор предизвика и тестването на учениците. Като от "Възраждане" твърдят, че коефициентът на вариация на детските тестове е само 19% и са безполезни. Те са против прилагането на PSR за децата.

В отговор на въпрос, че след трета бустерна доза е лежал в болница, доц. Ангел Кунчев отрече информацията и заяви, че е бил вкъщи в продължение на една седмица. Пак в отговор на въпрос той отрече да има зависимости по "Рокфелер" и работи безвъзмездно.

На излизане от срещата депутатът от "Възраждане" Цончо Ганев заяви, че представителите на "Възраждане", които се срещнаха с министъра на здравеопазването Асена Сербезова, са поискали да бъде направена комисия от професионалисти, която да е свикана с официална заповед на министъра, и до 10 дни или две седмици да излязат със становище.

По думите му протестите ще продължат и ще бъдат много по-интензивни. На срещата е било коментирано и всичко това, което се изкарва като статистика във връзка с COVID-19, смъртността, начините на тестване, допълни депутатът.

По повод опитите за нахлуване от протестиращи в Народното събрание днес, Ганев каза, че са призовавали да се спазва редът, но "има хора, които нямат доверие към този ред и тези мерки, които се вземат".

Според Ганев е нормално напрежението да ескалира, тъй като "това е плод на провежданата политика и е нормално е хората да не могат повече да понасят това, което се случва".

"Разделението в обществото е плод на тази политика, която се провежда от две години от правителствата на Борисов, на Каракачанов и на Радев, защото се взеха мерки да се карантинира целия висш ръководен състав на държавата, за да не присъства Костадинов на протеста днес", заяви още Цончо Ганев.

Той призова премиера Кирил Петков, вместо да се занимава с разследване на починали дали са имали сертификати, да излезе и да не се крие.