Гешев и останалите двама наблюдаващи прокурори се възползваха от правото си на реплика на аргументите на защитниците по делото за фалита на Корпоративна търговска банка, че то трябва да бъде прекратено, предаде БНР.

Днес Специализираният съд решава дали да прекрати и върне делото, в което обвиняеми са 18 души, обвинени за източване на над 2,5 млрд. лева от банката, или ще го продължи с разпити на свидетели.

Представянето на случая като казус, в който се използва законът Магнитски, цели защитна теза, каза Гешев и заяви, че умишлено Василев не се явявал в съда, цитиран от БТА.

"Престоят му в Сърбия е част от стратегията. Редицата дадени интервюта и публичността от странна на прокуратурата, доказват, че той знае за какво е подсъдим", подчерта Гешев.

По думите му е отпаднало съмнението, че банкерът няма връзка със защитниците си.

Той отрече теорията на защитата, че материали от разследването са били унищожавани.

"Цитирането на имената на Николай Бареков и Делян Пеевски отново е с цел да се придаде политически оттенък на делото", каза още Гешев и допусна, че ще има опити да бъдат компрометирани свидетели.

Така той отвърна на тезата на адвокатите, че делото трябва да бъде прекратено и върнато от съда на прокуратурата заради нарушения.

"Другата цел е да бъдат компрометирани свидетели", заяви магистратът Гешев, имайки предвид Бисер Лазов и Теодора Танева - бивши служители на банката, които са свидетели на обвинението.

Гешев подчерта, че прокуратурата има разследвания за опити за убийство на Лазов.

По повод твърдението на защита на Цветан Василев, че правата му по време на разследването са били ограничени, прокурорът коментира, че съзнателно не желае да се защитава лично пред съд от Европейския съюз. Василев продължава да е в Сърбия.

Гешев отхвърли и искането на адвокатите за разпит на столичния следовател Бойко Атанасов във връзка с унищожаване на материали по делото.

"Искането за разпит е забранено от закона, тъй като Атанасов е провеждал разпити по делото КТБ като следовател", подчерта той и увери, че материали не са били унищожавани, а обратните твърдения са пропаганда, цитира го "24 часа".