Софийска градска прокуратура (СГП) инициира пред Софийски градския съд процедура по Закона за политическите партии, с която се иска заличаване на регистрацията на политическа партия "Възраждане" и нейното разпускане, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Столичната прокуратура е разпоредила проверка за нарушения в дейността на партията на Костадин Костадинов във връзка със сигнал от 4 юни тази година. Установени са били множество нарушения, свързани с регистрацията на партията.

Проверката е показала, че са били декларирани неверни данни за присъствието на най-малко 500 граждани с избирателни права на Учредителното събрание на партията.

Към датата на провеждане на събранието 86 лица, вписани като учредители, са били в чужбина. От 580 учредители, 108 са заявили, че подписите в списъците не са техни, а 87 лица са заявили, че не са подписвали Декларация за индивидуално членство по Закона за политическите партии.

Други 120 лица са заявили, че изобщо не са присъствали на Учредително събрание на ПП "Възраждане".

Констатирано е било още, че две лица, за които са положени подписи като участници в Учредително събрание, са починали два месеца преди Учредителното събрание - през 2014 година.

След насрочване на съдебно заседание същото ще бъде разглеждано в открито съдебно заседание с призоваване на заинтересованите страни, се казва още в официалното съобщение.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов е известен със своите националистки възгледи. Преди това той беше в редиците на ВМРО, "Атака" и НФСБ. Представители на неговата партия редовно участват и организират антиправителствени протести през последните години.