В сайта на прокуратурата се съобщава, че на Петър Москов е предявено обвинение за това, че като министър на здравеопазването, в съучастие с Адам Персенски, е нарушил и не изпълнил служебните си задължения , регламентирани в Закона за здравето, в Закона за лекарствените препарати в хуманната медицина и в Устройствения правилник на Министерство на здравеопазването.

Според обвинението от това са настъпили значителни имуществени и неимуществени вредни последици за Министерство на здравеопазването, като случаят е особено тежък.

Москов се обвинява, че е имал за цел да набави облага за Министерство на здравеопазването на Република Турция – да получат чрез дарение 5 000 000 дози ваксина срещу туберколоза БЦЖ, с които да бъде обезпечен имунизационният календар на Република Турция.

Нарушавайки и неизпълнявайки служебните си задължения Петър Москов е приел 100 000 дози комбинирана петкомпонентна ваксина за деца Пентаксим и 100 000 дози ваксина за Хепатит Б - Еувакс, за които не са изпълнени законовите процедури по издаване на разрешение от Изпълнителна агенция по лекарствата.

От това са настъпили значителни вредни последици за МЗ на Република България – имуществени в размер на 323 061,87 лв., представляващи заплатен ДДС за приетите ваксини - 100 000 ампули Пентаксим и 100 000 ампули Еувакс.

Настъпили са и неимуществени вредни последици, изразяващи се в създаване на недоверие в авторитета на Министерство на здравеопазването и невъзможност за осъществяване на ефективен контрол от страна на държавата по отношение упражняваната лекарствена политика, както и недоверие у гражданите относно дейността по ваксиниране на деца.

Второто обвинение

На Петър Москов е предявено и още едно обвинение за престъпление по служба, а именно: На 27.11.2015 г., в гр. София, в съучастие като извършител с Адам Персенски – помагач, е превишил властта си и използвайки служебното си положение и служебна зависимост на управителя на „БУЛ БИО НЦЗПБ“ ЕООД Любомир Димитров, анулирал задължение на Министерство на здравеопазването към държавното дружество чрез сключване на договор за дарение, по силата на който дружеството дарява на МЗ 5 000 000 дози ваксина срещу туберкулоза.

Петър Москов е целял да не заплати производствените разходи на 5 000 000 дози ваксина срещу туберкулоза БЦЖ на държавното дружество. Случаят е особено тежък и представлява престъпление.

Третото обвинение

Петър Москов е обвинен и в безстопанственост - в периода от 23.06.2016 г. до 01.07.2016 г. като министър на здравеопазването и въпреки задълженията си като принципал на „БУЛ БИО НЦЗПБ“ ЕООД, не упражнил достатъчен контрол върху работата на Росен Алексиев – изпълняващ към този момент длъжността управител на „БУЛ БИО НЦЗПБ“ ЕООД.

В резултат на това е последвала значителна щета за държавното дружество „БУЛ БИО НЦЗПБ“ ЕООД в размер на 110 302.92 лв.

СГП повдигна обвинение и на Адам Персенски за това, че е улеснил Петър Москов в извършване на описаните по-горе две престъпления по служба.

Спрямо Петър Москов и Адам Персенски е взета мярка за неотклонение „Подписка“. Разследването продължава.