Въпросната заповед забранява всякакви дейности в териториите в района на Балчик, Каварна и Шабла, попадащи в „Натура 2000“. Премиерът Бойко Борисов разпореди на министъра на околната среда и водите Нено Димов да спре изпълнението на заповедта заради протести, а главният прокурор коментира, че НАТУРА 2000 е станала доходна хранителна среда за доста неправителствени организации.

Върховната административна прокуратура /ВАП/ протестира пред Върховния административен съд точка 2 от заповедта на министъра на околната среда Нено Димов за защитена зона "Комплекс Калиакра". Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата след извършената от ВАП проверка по казуса.

Съгласно тази точка на територията на защитената зона се въвежда забрана за разораване, залесяване и създаване на трайни насаждения на територията, плодови и зеленчукови култури, зърнено-бобови култури, листно-стъблени зеленчукови култури, кореноплодни зеленчукови култури, луковично-зеленчукови култури, маслодайни култури, влакнодайни култури, етеричномаслени култури, едногодишни или многогодишни фуражни култури.

В протеста на прокуратурата е обяснено, че с тази заповед се засягат права и интереси на гражданите, като им се налагат ограничения за извършване на земеделска дейност.

Освен това при проверката си ВАП е установила, че при изграждането на европейската екологична мрежа "Натура 2000" през 2007 г. е обявена по-голяма площ, заета от Понто-Сарматски степи, а на практика е била по-малка.

По този начин заповедта от 21 юли, тази година, е издадена без от министъра на околната среда и водите да е установено категорично, че във всички места по приложения координатен регистър се намира природно местообитание Понто-Сарматски степи.

"Избраният начин на процедиране на административния орган не съответства и на целите за осигуряване биологичното разнообразие и за запазване или възстановяване на благоприятното състояние на запазване на естествените местообитания", мотивира искането за отмяна на част от заповедта държавното обвинение.

Трябва да бъдат намерени международно признати експерти, които да се включат в преразглеждането на зоните от "Натура 2000" по казуса "Калиакра", каза по-рано през деня във Варна министърът на околната среда и водите Нено Димов.
Според него това ще помогне страната ни да не търпи санкции от ЕС.

Работата на експертите на място ще бъде основата на заданието за картирането и режимите, които ще последват, посочи министърът.
Димов каза още, че теренните работи при очертаването на районите по "Натура" преди години не са били качествени. Той уточни, че е видял обекти, включени в мрежата от защитени зони, които очевидно няма как бъдат такива.

В "Натура" влиза изградена преди много години инфраструктура, която няма как да бъде защитена зона, а най-фрапиращият случай е на действащо гробище, посочи министърът.