"Да, общувам с проф. (Джоузеф) Стиглиц* отблизо е истинско богатство. Още повече, когато имаме общи идеи. Обсъдихме засилващите се неравенства и начините за намаляването им", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Тя обясни, че напълно споделя заключенията в книгата му "Цената на неравенството", според които резултат от неравенствата е съществуването на два паралелни свята, които функционират един до друг, без да имат досег помежду си.

"С проф. Стиглиц разговаряхме и за нашата "Визия за България", която ще обявим на 21 юли", коментира тя.

Нинова припомни, че той е посветил част от трудовете си на ролята на държавата в икономиката.

"Ние отдавна настояваме държавата да не оставя всичко на свободния пазар, а да запази своята регулаторна функция в ключови сектори. Радвам се, че един от най-големите икономисти в света, носител на Нобелова награда за икономика, смята, че за да работят пазарите така, както се очаква, трябва да има подходящо регулиране от страна на държавата", заяви лидерът на БСП.

Корнелия Нинова каза, че е отправила покана към проф. Стиглиц да посети България, за да представи своите идеи. "Професор Стиглиц прие да му изпратя нашата "Визия за България", за да ме консултира по темите, залегнали в нея. Там има много от неговите виждания за справедливост за всеки и как неравенството подкопава господството на закона. Разговаряхме занапред да обменяме мнения по определени въпроси, които касаят икономиката и социалната държава", изтъкна тя.

*Джоузеф Юджийн Стиглиц (Joseph Eugene Stiglitz) е американски икономист, автор и професор в Колумбийския университет. Носител е на нобелова награда от 2001 и на Медал "Джон Бейтс Кларк" (1979). Бивш старши вицепрезидент и главен икономист на Световната банка. Той е може би е най-известният съвременен икономист с леви убеждения и с критични виждания за глобализацията и икономистите на свободния пазар, които нарича "фундаменталисти на свободния пазар". Най-известните му трудове са: "Цената на неравенството", "Голямото разделение", "Еврото", "Свободно падане: Америка, свободните пазари, кризата и виновните за нея". Неговата работа представлява отговор на тази на Милтън Фридман.