Правомощията на правителството се прекратяват с акта на гласуване на вота на недоверие и премиерът трябваше да подаде оставката си още снощи. Това разясни пред Dir.bg бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров. Оставката се депозира веднага, независимо че в основния ни закон няма изрично упоменат срок за това.

"Подава се незабавно. Има принцип в правото, известен от Римското право - че онова, което се дължи без срок, се дължи веднага. Но в публичното право има тъй наречения принцип на разумния срок - какъв е разумният срок? Премиерът можеше още вчера да подаде оставката, можеше и днес", коментира той.

Според него, това явно не е станало заради пътуването на Кирил Петков до Брюксел и участието му в Европейския съвет.

"В понеделник, най-късно, трябва да си подаде оставката. Изричен е текстът на член 89 в Конституцията, че той е длъжен да подаде оставка", напомни преподавателят по конституционно право.

След като оставката бъде депозирана, няма нужда от гласуване в пленарната зала, тъй като, отново според Конституцията, правителството от 22 юни вечерта вече е с прекратени правомощия.

В чл. 112 на основния закон на страната е записано, че "правомощията на Министерския съвет се прекратяват с гласуване на недоверие на Министерския съвет или на министър-председателя".

Малко преди 16.00 оставката на правителството не беше депозирана в деловодството на парламента, показа справка на  Dir.bg .

И след като това стане факт, министрите продължават да изпълняват задълженията си до назначаването на служебния кабинет от президента.

По-рано от Президентството уточниха, че президентът не свиква консултации преди връчването на първи проучвателен мандат на първата по големина политическа сила в НС, защото изчаква именно депозирането на оставката.

При хипотетично неподаване на оставката от премиера, примерно за месец-два, държавният глава би могъл все пак да започне консултациите без да изчаква, като се аргументира с факта, че правомощията на кабинета са прекратени, коментира подобна хипотеза проф. Пламен Киров.

По думите му първата възможна дата за предсрочни избори след извъртането на конституционната въртележка с мандатите, е 25 септември, а следващата - 2 октомври.