Не съм убеден, че Централната избирателна комисия може да отмени машинното гласуване. Има достатъчно време да се променят кодовете на машините. Това заяви за Dir.bg бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров. Според него в закона няма хипотеза да се отлагат изборите. Той още подчерта, че не може да бъде упреквана и ДАНС във взривяване на изборите, защото те просто са си свършили работата, а политиците имат право на политически реакции. Според него има много неясноти и тепърва предстои разследване, но едно е ясно, че вече в обществото има съмнения за манипулиране на изборите, което не може да бъде изтрито с гумичка. 

- След разразилия се скандал с машините и обвиненията, че зам.-министърът на електронното управление се ползва от хеш кода на машините и не е осигурена сигурността на вота, какво следва оттук нататък? 

- Дали се е ползвал или не се е ползвал това не е ясно. Вижда се на някакви записи, че той работи нещо с компютър, с машина, но какво точно никой не знае. Това предстои следствените органи да разберат. Все още нищо не знаем като фактология, в момента спекулираме. Ако има нерегламентирано влизане в системата, макар че това не е система, защото машините не са свързани в мрежа, тези кодове за един ден могат да се променят, така че да се предотврати възможност за фалшифициране на изборния резултат. Има възможност тези машини да отчетат точно вота на избирателите. Това може да го каже ЦИК и компетентните служители на изпълнителя на обществената поръчка по поддържане на машините и на софтуера. Всичко това трябва да се изясни, за да можем да кажем какво правим. 

- Може ли ЦИК да отмени машинното гласуване? 

- Не съм убеден, защото в закона е посочена хипотезата само при дефектиране на машината в началото на изборния ден или в хода на изборния ден. Ние не сме изправени пред тази хипотеза или ако тръгнем да го правим, то по-скоро ще приложим разширително тълкуване на законовата норма. Предстои да видим какво ще стане. 

- Има ли законова причина изборите по някакъв начин да бъдат отменени и отложени за друга дата? 

- В закона няма такава хипотеза да се отлагат изборите. За съжаление законът не е предвидил такива неща. Изобщо нашите представи за действителността са много по-семпли от самата действителност. 

В този казус има толкова неясноти. Има едно политическо говорене, едни реакции, които са съвсем нормални за политиците, защото те са политически органи в рамките на тази кампания вече втори месец. Един ден преди вота се случват тези скандали и е съвсем нормално те да реагират по този начин. Не могат да бъдат упреквани политиците. Тук е много лесно да заклеймим някой защо така говори, най-вероятно те са си прави за себе си. 

- Все пак това е доклад на ДАНС...

- А ДАНС какво да направи? Въпросният заместник-министър не знае ли, че след като са извършени съответните процедури по въвеждане на кодове и т.н., че той не може да влиза сам в извън процедура, която е описана кога той може да влезе вътре и какво може да прави с тези машини. И когато от агенцията някой вижда този запис той какво да прави? Да си замълчи ли? Тук не можем да упрекваме и ДАНС, че се намесва в политическия живот и във взривяване на изборите. Те просто си вършат работата, никой не може да ги упрекне, че те са подали сигнал въз основа на това, което са видяли на записа на камерите. Така че, най-вероятно заместник-министърът е постъпил лекомислено. Разбира се има и друга хипотеза, че е постъпил злоумишлено, но това подлежи на доказване, на разследване да се установи какво се е случило, защо се е случило и т.н. В момента сме в сферата на предположенията и на спекулациите. Безспорно е едно нещо, вече има съмнения за манипулиране на изборите, аз не искам да кажа фалшифициране. И това не може да бъде изтрито с гумичка.