"Президентът Румен Радев се нуждае от внимателно разглеждане на въпроса и аргументация, за да се издаде указа за предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. Какво значи разумен срок е разтегливо понятие. Какво значи бързо - веднага ли, както иска Кирил Петков, утре, нощес, в петък." Това каза пред bTV председателят на Стратегическия съвет на държавния глава проф. Александър Маринов.

Той уточни, че според него колкото време е нужно, за да се подготви решението, толкова ще е, а причината е, че трябва да се разгледа внимателно въпросът.

За първи път в историята на България съдебните кадровици предлагат предсрочно отстраняване от поста на главния прокурор. Това се случи в понеделник, като "за" гласуваха 16 членове на Висшия съдебен съвет, а четирима бяха "против". Вчера от ВСС изпратиха на президента своето решение за освобождаването на Иван Гешев.

"Има много обстоятелства, свързани не само с това дали и как ще се произнесе Конституционният съд, ще ви припомня, че само преди 3 седмици представителите на най-голяма партия в Народното събрание от трибуната при приемането на закона за контрола на главния прокурор казаха, че той е противоконституционен. Значи до скоро бяха против, преди да се променят някои обстоятелства", каза проф. Александър Маринов.

Според него главният прокурор е станал неудобен на определени политически фактори.

"Защо се случи това точно сега - просто в един момент определени политически фактори решиха да се освободят от Иван Гешев, който стана прекалено неудобен. Вместо да се подчини, той реши да се бори, а оттам тръгна това, което наблюдаваме - искането на имунитети, вадене на нови доказателства и обстоятелства", коментира още проф. Маринов.

По повод напускането на 27-те областни управители в страната, той заяви, че ясно мотивирано нежелание да се работи с новото правителство.

"Това е така заради начина, по който бе съставено и първите му стъпки. Впрочем оплакваха се от напускането и освобождаването на заместник-министрите. Тези заместник-министри, за които изрично бе помолен премиерът да не ги пипа, вчера те са освободени. За каква приемственост говорим", добави Маринов.

Според него Румен Радев няма да участва със своя партия на местните избори.