Би трябвало Брюксел да следи всяка една стъпка (б.р. на Северна Македония) и за да се доубеди в правотата на българската държава, че тя прави всичко възможно пред тази държава (б.р. Северна Македония) и общество да се отворят европейските порти, но то не желае. Антибългарските настроения в Северна Македония могат да стигнат докъде си искат. Това заяви историкът и писател проф. Кирил Топалов пред bTV.

Той допълни, че след като не ги спира яростната им кампания срещу България и срещу Европа, македонците се отдалечават все повече от желание на хората да им окажат някакво съчувствие, желание за подкрепа и приятелство.

"Когато се разговаря със Скопие не трябва да се забравя, че се разговаря с Белград и оттам с Москва. За съжаление, голяма част от обществото иска да има европейски паспорт, за да пътува из Европа и да работи свободно, но не желае да направи и минимална крачка да заслужи това нещо", добави проф. Топалов. 

Според него тонът на това отношение се задава от най-високите етажи на властта и това е песимистично.

"България с нищо не провокира, защото България и българските институции се движат в рамките на законността", заяви историкът.

Пред дни бе открит българският културен клуб в Охрид "Цар Борис III". По-късно той беше разбит, табелата му бе счупена. Според очевидци мъж на средна възраст вади брадва, унищожава табелата и крещи "Българи фашисти", а вътре е имало хора. Вандалският акт е започнал по време на среща между членове на Сдружението и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Няма пострадали в инцидента. Полицията е направила оглед на мястото. Очаква се лицата, замесени във вандалската проява, да бъдат разпознати.

По темата за откриването на 48-ото Народно събрание проф. Кирил Топалов също направи коментар. 

Категорично руският посланик Елеонора Митрофанова няма място на откриването на българския парламент, заяви той. "Г-жа Митрофанова се държи нагло и предизвикателно", тя не бива да бъде допускана. Той даде пример с 6 септрември, когато Румен Радев и другите присъстващи на националния празник бяха паднали на колене в Пловдив, а тя не - "тя се е държа като призрак", по думите на писателя. "НС може да забрани тя да влиза в парламента, но ако тя е вътре - не може да забрани. Вече става по-трудно тя да бъде изгонена от там". Предстои да видим в следващите дни. Затова и една от най-големите партии у нас е заявила, че ще напусне, ако тя влезе в парламента, заключи проф. Топалов.