Решението за разформиране на Националния оперативен щаб, което бе обявено късно снощи от пресцентъра на Министерски съвет, предизвика бурни реакции сред народните представители и появата на здравния министър в оставка проф. Костадин Ангелов в пленарната зала.

От парламентарната трибуна бяха изчетени декларации, с които бе заклеймено решението и определено като безотговорно. 

"Смятам, че това е безотговорно като поведение, защото правителството макар и в оставка трябва да продължи да работи. В момента имаме медицинска криза, която е от една година насам, и управлението на кризата изисква да имаме ефективни органи, които да управляват този процес", заяви от името на "Демократична България" д-р Александър Симидчиев.

Председателят на ПГ на "Изправи се! Мутри вън" Мая Манолова коментира, че очевидно премиерът в оставка Бойко Борисов се опитва да избяга от отговорност и изтъкна, че той може да освободи представителите на щаба от работа, но не може да ги освободи от отговорност.

"Очевидно Борисов провежда наказателна акция спрямо българските граждани и пациенти, действайки на принципа "след мен и потоп", заяви тя.

В декларацията Манолова изтъкна, че българските граждани искат да знаят защо България е станала шампион по смъртност. По думите й статистиката е стряскаща, тъй като общият брой на починалите за 2020 година е над 18 хиляди души, от които регистрираните с COVID-19 са само 7756. Премиерът дължи отговор - защо страната ни е на първо място по показател обща смъртност, както и анализ на причините и план за действие, изтъкна Мая Манолова, след което посочи, че по коефициент на обща смъртност страната ни е на първо място в света.

 

Закриването на НОЩ в този момент е абсолютно немотивирано, безотговорно, вид абдикация, коментираха и от ДПС.

По думите на Джевдет Чакъров, по този начин се лишаваме от контрол върху пандемията като в същото време не са посочени мотиви. Депутатът изтъкна, че са необходими адекватни мерки и трябва да има такъв оперативен орган.

Нищо не се предлага на мястото на щаба, а трябва да се внесе сигурност и спокойствие, подчерта Чакъров и попита как ще се координират действията по отношение на пандемията до съставянето на ново правителство.

Отговорност за политиката в системата на здравеопазването е на министъра на здравеопазването и на Министерския съвет, всички други органи имат помощни функции, отговори Даниела Дариткова от ГЕРБ.

Отговорността на председателя на НС е да гарантира спазване на противоепидемичните мерки в тази зала, настоя още тя. Тук няма възможност за дистанция, допускат се хора без маски в нарушение на противоепидемичните правила пред лицето на българските граждани, обоснова се Дариткова.

Малко по-късно в пленарната зала се появи и министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов. Докато той се качваше на трибуната, депутати викаха "Оставка!". Тя оставката е подадена, репликира ги здравният министър.

"Палехте маски и казвахте, че няма вирус, сега сте загрижени за здравето на хората. Националният оперативен щаб беше съставен от достойни хора, ген. Мутафчийски е достоен български лекар, способен да носи отговорност и да взема трудни решения. Когато виждаме края на третата вълна, е много лесно да се четат декларации от парламентарната трибуна и къде бяхте, когато при втората вълна болниците нямаха въздух", обърна се той към депутатите и направи забележка на зам.-председателя на НС Татяна  Дончева, че е сложила неправилно маската си, а на депутата от "Изправи се! Мутри вън" Николай Хаджигенов, че стои без маска в залата.

Проф. Ангелов подчерта, че някои от народните представители са влизали в болничните отделения, за да си направят снимки, но лекарите добре помнят кой им е помогнал - дал им е достойно заплащане, маски и дезинфектанти.

През това време Хаджигенов подвикваше от залата: "Мутри" и "Вие управлявахте 12 г."

"Управлението на държавата изисква нещо много важно - коронакризата е най-важното нещо, което стои пред българския народ като изпитание и подобен тип изказвания, които подлагат на съмнение доверието в институциите и лекарите няма да доведат до нищо хубаво. Вчера много пъти казвахте, че "Съединението прави силата", но доказвате друго. И ако аз като лекар съм свикнал да работя в екип, знам че само екипната работа може да спаси пациента. Докажете, че хората в тази зала са на висотата да спасят България", настоя проф. Ангелов.

Държането като санитарен инспектор и следене на това кои депутати и кои не, не подобава на един министър. Някои депутати седят през цялото време, наподобяващи на Бойко Борисов", коментира в отговор пък Арман Бабикян от "Изправи се! Мутри вън".