Има нагласа в мнозинството на тази комисия и в парламента в следващите дни да бъде внесен общ проект за Закон за изменение и допълнение на Конституцията, заяви в началото на заседанието на парламентарната комисия по конституционни въпроси Радомир Чолаков от ГЕРБ -СДС, председател на комисията, цитиран от БТА.

Той добави, че ДПС, "БСП за България" и "Възраждане" са поканени да предложат своите идеи за промени.

Трите формации, които работят за конституционна реформа, ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС обявиха, че ще изготвят свои проекти, но ще внесат общ.

На свое заседание ресорната парламентарна комисия обсъжда конституционни промени.

Надежда Йорданова от "Продължаваме Промяната - Демократична България" припомни предложенията за промени, които коалицията представи в неделя. По думите на Йорданова укрепването на българската държавност и укрепването на независимостта на съда са в основата на предложенията. Тя добави, че друга група промени, които предлагат, са свързани с регулиране функциите на служебното правителство.

Екатерина Захариева от ГЕРБ-СДС заяви, че има усещане за това, че е крайно време да се направят промени в Конституцията, като поиска да се подготви добър проект, подкрепен от повече политически сили, за да не се налага скоро да се ревизира отново основният закон.

Тя посочи, че трябва да се изпълнят стандартите за самоуправление и независимост на съдиите във Висшия съдебен съвет (ВСС), а по отношение на прокуратурата да има повече обществен контрол. Захариева добави, че от ГЕРБ-СДС имат идеи по отношение на Инспектората на ВСС. По отношение на служебните кабинети трябва да намерим малко по-балансиран вариант, знаем, че има различни модели, каза Екатерина Захариева. Тя добави ,че ГЕРБ-СДС не биха подкрепили предложението на ПП-ДБ за мандатите на кметовете.

Може би в следващите дни ще бъде входиран проект за изменение на Конституцията, коментира Радомир Чолаков.

Към настоящия момент нямаме законопроект и готови предложения за изменение на Конституцията, заяви Мая Димитрова от "БСП за България". Тя добави, че има въпроси, за които си струва да се помисли и да се говори по-сериозно, но има и такива, които не са в дневния ред на обществото. Димитрова посочи, че когато бъде представен готов законопроект, нейната парламентарна група ще изрази становище по предложенията.

Златан Златанов от "Възраждане" коментира, че неговата партия ще отхвърли категорично всички предложения за конституционни промени, внесени от "представителите на сглобката". Той отчете, че Конституцията има нужда от определени промени, но "Възраждане" счита, че моментът не е сега.

От ДПС запазиха мълчание по темата за конституционни промени.

Създадоха се завишени очаквания за промени в конституцията, посочи при откриването Радомир Чолаков. Очаква се да бъдат обсъдени законопроектите на ДПС и ПП-ДБ, които предлагат изменение на основния закон.

От "Възраждане" заявиха, че няма да подкрепят никакви промени в основния закон, защото в момента се извършват геополитически промени в света.

Надежда Йорданова от ПП-ДБ заяви, че идеите на коалицията са част от усилията на "общия ни път да намерим общо сечение и да направим общ проект."

"За да се развива България като една демократична страна е добре да заложим в Конституция това, че българската държавност се гради върху духовността и ценностите на просвещението, които са ни завещани от делото на Кирил и Методий. Това е важно. Това са ценностите, които поддържаха нашата идентичност", каза тя.

Йорданова уточни, че проектът на ПП - ДБ предвижда укрепване на независимостта на съда чрез структурна реформа на ВСС и прокуратурата.

"Следващата група промени, които предлагаме са свързани с регулиране на функциите на служебното правителство. Тоест засилване и на тази част на Коституцията - България е парламентарна република. При предсрочно прекратяване на мандата на правителството, ако няма мнозинство за избор на ново редовно правителство, правителството в оставка да продължи да изпълнява функциите на редовно правителство. Да се намали периода, в който страната остава без действащ парламент на един месец", продължи Йорданова.

Никола Минчев от ПП - ДБ продължи по проекта на коалицията.

"Нашава визия за промяната, която касае ВСС е окончателното му разделяне на два отделни органа, така че той да остане административен и кадрови орган единствено за съдиите и да се образува нов административен съвет, който да е за прокурорите и следователите", каза той.

По думите му общата бройка на членовете на ВСС ще се запази на 25, като при ВСС съставът включва 15 члена, като е предвидено мнозинство на съдиите, които са избирани пряко от съдии.

След заседанието Радомир Чолаков уточни, че проектът ще бъде внесен до края на тази седмица или началото на следващата. След това през септември ще започне обсъждането на предложените промени, като този процес ще продължи между един и три месеца. "Има как да стане до края на годината", каза Чолаков.

"Ще се постараем общият законопроект, който ще бъде внесен, да бъде максимално консенсусен, но имаме различия в детайлите с колегите от ПП-ДБ", посочи Радомир Чолаков, който даде за пример промените, свързани със служебното правителство и колегиите на Висшия съдебен съвет.

"Това, което бъде внесено, ще бъде платформа за дискусия, тя тепърва предстои и няма да бъде бърза", добави той, като отбеляза, че ще бъдат положени усилия да се убедят народните представители от другите парламентарни групи да участват в нея.

Радомир Чолаков каза още, че се надява да се постигне мнозинство от 180 гласа при гласуването на промените. "Всичко зависи от степента на постигане на консенсус", допълни той. Чолаков отбеляза, че ГЕРБ-СДС не желае в проекта за промени да залегне темата за мандатността на кметовете, предложена от ПП-ДБ. Според Чолаков въпросът за това 24 май да бъде обявен за национален празник е изместил темата за промени в съдебната власт.

По отношение на представения преди време проект за промени в Конституцията, на ДПС, Радомир Чолаков каза, че в него "виждаме добри и полезни идеи" и нямат съществени различия.

Гюнер Ахмед от ДПС посочи пред медиите, че утре ще коментират темата за конституционни промени.

Преди дни от "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) обявиха предложенията си за промени в Конституцията. Те включват изменения, свързани с фигурата и мандата на главния прокурор, състав и мандат на Висшия съдебен съвет, въвеждане на индивидуалната конституционна жалба, промяната в статута на служебното правителство, мандата на общинските кметове, както и предложението 24 май да стане национален празник и да се нарича Ден на българското слово, просвета и културата, и на кирилицата.

Предложението на ДПС за промяна в основния закон бе представен още миналата година.

Това е първото заседание на конституционната комисия.