Учредяването на политическа партия "Продължаваме промяната" ще се състои днес в Пловдив, съобщиха от политическата сила. Събитието ще започне в 18:00 часа в зала "България" в Конгресния център на Международния панаир в Пловдив.

Основаване на "Продължаваме промяната"

На 16 септември 2021 г. пред журналисти Кирил Петков, министър на икономиката в служебното правителство на Стефан Янев, обявява, че с заедно Асен Василев, министър на финансите, няма да останат министри във втория служебен кабинет на Стефан Янев, а ще влязат в политиката и ще бъдат част от политическия живот на страната, като се явят на следващите парламентарни избори на 14 ноември 2021 година.

На 19 септември 2021 г. на пресконференция в София Кирил Петков и Асен Василев представят своя политически проект "Продължаваме промяната". Тогава представят и част от екипа си. В него са Деница Симеонова, магистър инженер и социален предприемач, Калина Константинова, която е учила в САЩ и Великобритания, Даниел Лорер, бивш председател на Комисията по прозрачност в Министерството на икономиката и др.

Поради краткото време до предсрочните парламентарни избори, насрочени за ноември, от проекта "Продължаваме промяната" решават да използват регистрацията на друга политическа сила, за да може да се яви на изборите. След проведени разговори със седем политически формации са избрани партия "Волт" и "Средна европейска класа", тъй като двете партии в най-голяма степен отговарят на условията на "Продължаваме промяната" - да нямат проблемно политическо минало, нито искания за пари или места в бъдещите депутатски листи на коалицията.

На 20 септември 2021 г. в София е постигнато коалиционно споразумение между партия "Волт" и партия "Средна европейска класа", с което двете партии образуват коалиция "Продължаваме промяната" за съвместно явяване на парламентарните избори на 14 ноември 2021 година. За представляващи коалицията са определени Кирил Петков и Асен Василев. На 30 септември 2021 г. към коалицията се присъединява и партия "Политическо Движение Социалдемократи". Основните цели на коалицията са създаването на икономическа среда, която да подпомага свободното развитие на малкия и средния бизнес, привличането на стратегически, високотехнологични инвестиции, справедливо и балансирано разпределение на средствата на държавата и върховенство на закона. Приоритет са инвестициите в качествено образование, развитие на по-добро и достъпно здравеопазване, модерна инфраструктура и социална политика, осигуряваща достойни доходи на възрастните хора.

На 22 септември 2021 г. представляващият "Продължаваме Промяната" Кирил Петков внася в Централната избирателна комисия (ЦИК) документите за регистрация на коалицията за участие в изборите, след като за броени часове са събрани необходимият брой подписи за регистриране.

Участие в парламентарните избори

На предсрочните парламентарни избори на 14 ноември 2021 г. коалицията "Продължаваме промяната" получава 25,67 % от гласовете. На второ място е коалиция ГЕРБ-СДС с 22,74 %, Движението за права и свободи - 13 %, "БСП за България" - 10,21 %, "Има такъв народ" - 9,52 %, "Демократична България - Обединение" - 6,37 % и "Възраждане" - 4,86 %.

Поради невъзможност за сформиране на самостоятелно правителство на 10 декември 2021 г. съпредседателите на коалицията "Продължаваме промяната" Кирил Петков и Асен Василев подписват Споразумение за съвместно управление на Република България в периода 2021 - 2025 г. с лидерите на всяка една от трите формации - "Демократична България", "Има такъв народ" и "БСП за България".

На 13 декември 2021 г. Народното събрание избира Кирил Петков за министър-председател на България и одобрява структурата и персоналния състав на редовния кабинет със 134 гласа "за" и 104 "против".

Трите партии в коалицията "Продължаваме промяната"

Политическа партия "Волт" е основана през 2018 г. от бившия депутат от Реформаторския блок Настимир Ананиев.Партията е част от общоевропейско движение "Волт Европа". Съпредседатели на "Волт" са Венцислава Любенова и Симеон Трулев.

Политическа партия "Средна европейска класа" е създадена в Бургас през 2007 година. Председател на партията е Константин Бачийски.

"Политическо движение Социалдемократи" е основано през 2000 г. от бившия депутат от БСП Николай Камов и Ивайло Калфин, кандидат за президент на БСП през 2011 г. и вицепремиер във второто правителство на Бойко Борисов. Председател на "Политическо движение Социалдемократи" е Елена Нонева.