Националният съвет на "Продължаваме Промяната"(ПП) излезе с решение да се въздържи от подкрепа на правителство с мандата на БСП, съобщиха от пресцентъра на партията. От формацията ще подкрепят националните приоритети от програмната декларация на ПП, които съвпадат с целите на новия редовен кабинет, в случай че бъде сформиран от другите политически сили.

По-рано днес Националният съвет на БСП даде мандат на парламентарната група на "БСП за България" да преговаря за съставяне на кабинет с всички парламентарни сили, припомня БТА. Лидерът на социалистите Корнелия Нинова заяви, че ще започнат с лидерски срещи още в следващите няколко дни.

В позицията на "Продължаваме Промяната", изпратена до медиите се казва, че "краткият живот на новия български парламент показа ясно, че носителят на третия мандат БСП може да състави правителство с останалите политически партии, с които заедно избраха председателя на НС и работеха в синхрон по ключови законодателни инициативи".

"Вярваме, че можем да намерим съгласие с БСП в сферата на социалната политика, при гаранция за 3% дефицит. Но виждаме сериозни разминавания по въпроси, свързани със съдебната реформа и законопроектите за главния прокурор, връщането на хартиената бюлетина чрез поправките в Изборния кодекс, влизането в Еврозоната и отношението към войната в Украйна", допълват от ПП.

"Ако получим покана за разговор с БСП, ще я приемем. Отидохме на разговори по политики с всички партии, защото сме убедени, че в сложния политически ребус единственият смислен начин е да обсъждаме политики за развитие на България.

В същото време сигналите, които дават почти всички политически партии във връзка с третия мандат, пораждат съмнения за реални намерения за редовно управление", се казва още в позицията на партията.

От ПП допълват, че Националния съвет на партията е дал мандат на лидерите Кирил Петков и Асен Василев да започнат разговори с "Демократична България", "Спаси София" и всички други формации, които работят за просперираща, справедлива и европейска България, с цел потенциални обединения за следващите местни и национални избори в страната.