Очакване "ГЕРБ да поеме отговорно поведение спрямо българските граждани" и размразяване на преговорите между първите две парламентарни сили след вчерашния тон на президента Румен Радев пред ПП-ДБ. Така депутати от "Продължаваме промяната" - "Демократична България" разчетоха ситуацията с връчването на мандата, в рамките на което бяха призовани от държавния глава да върнат празна папка. 

На подобен призив последно сме ставали свидетели през 1997 г., когато президентът Петър Стоянов успява да откаже БСП да съставят второ правителство с мандата на кабинета "Виденов" (което отваря пътят за предсрочни парламентарни избори, спечелени от СДС). 

В призива на Радев обаче представители на ПП видяха задаваща се "диктатура", както вчера го определи Асен Василев.

Тази сутрин депутатът от ПП-ДБ Андрей Гюров коментира, че очакват всеки момент ГЕРБ да вземе позиция "дали ще стои до фризера или ще поеме отговорно поведение спрямо българските граждани". 

"Очакваме след връщането на мандата подновяване на разговорите. Искаме да чуем техните аргументи и съображения", допълни той в студиото на "Здравей, България" по NOVA. По думите на народния представител ситуацията се е променила драматично, но и двете страни трябва да намерят решение. 

Назначенията в службите и администрацията в последните две години са в ръцете на президента през неговите министри, добави още Гюров относно критиката на Радев за изтеклите записи. 

"Г-н Радев изгуби своя образ на обединител и лидер на нацията. Той си позволи в един момент да вкара личния интерес. Досега винаги сме говорили, че действията на президента показват, че той не иска да има редовно правителство в страната", заяви Гюров. Депутатът изрази съмнение в законосъобразността на думите на държавния глава, че сформирането на кабинет с мандат на ПП-ДБ би било нецелесъобразно.

Настимир Ананиев пък разчете, че "Румен Радев вчера сякаш размрази преговорите". Причината за този прочит е, че ГЕРБ едва ли биха оставили управлението в негови ръце, смята депутатът. 

"Президентът би трябвало да работи за създаване на правителство. Сякаш на него му се услади изпълнителната власт, което ни слага в един формат на скрита президентска република. Румен Радев не би трябвало да дава съвети за нереализиране на мандата. В момента топката е в ГЕРБ", коментира Ананиев в "Денят започва" по БНТ

"В момента изглежда сякаш ГЕРБ не иска съдебна реформа, а само да свалят Гешев. Не виждам дали може да им имаме доверие", коментира депутатът от втората сила в парламента. Той смята и, че ПП-ДБ не трябва да правят "отстъпки" по отношение на ГЕРБ. 

"Ние имаме формула, която сме измислили и беше приета от колегите в ПП-ДБ. Трябва да чуем Борисов и Мария Габриел относно това, което се случи в президентството. Нормална държава минава през редовно правителство", убеден е Ананиев. 

Според него България не може да влезе в Шенген, тъй като службите са пробити. 

"Преди няколко седмици шефът на ДАНС беше предложен за още пет години от Гълъб Донев. Служебен премиер, назначен от Румен Радев, бетонира шефа на ДАНС, който се е обадил на човека, който пусна записа срещу нас", добави Настимир Ананиев. 

Явор Божанков пък намира, че "ако някой не иска България да има правителство, това е президентът". 

"Инструментът, за да няма правителство, е прокуратурата. Не изключвам и чужди интереси да играят огромна роля. Изводите правя на база на това, което виждам. Няма как да твърдя нещо, което не мога да докажа, но така изглежда - че за пореден път държавното обвинение е по-скоро играч в политическия процес, отколкото независим държавен орган", коментира Божанков пред БНР

Депутатът от ПП-ДБ добави относно връчения вчера втори мандат. 

"Президентът в прав текст излезе от конституционната рамка. Президентът би трябвало да съдейства и да е онзи медиатор, който да полага всички усилия, независимо дали е първи, втори или трети мандат, България да има правителство. Че Радев работи за поредното служебно правителство не е тайна, но не го беше заявявал така директно. За него Конституцията е някакъв досаден декор, изглежда. Атаките от президентството не са спирали, но това е техният връх", коментира той. 

За записите, разгласени от Радостин Василев, Божанков изказа мнение, че разговорът не е излизал от нормални рамки: "Ако всички се правят на ощипани, президентът е чувал и по-страшни разговори, но не е бил така впечатлен, сега обаче е силно притеснен, когато трябва да връчи мандат и България най-сетне да има редовно проевропейско правителство". 

Същото е и при БСП, добави депутатът от ПП-ДБ, който преди това бе част от левицата: "Напуснаха залата не за да не гласуват съдебната реформа, а защото чули нещо, което така ги разтресло, че те чак напуснали залата. Преследват се други цели". 

"Президентът смени не просто административни ръководители, а служебният кабинет кадруваше на ниво редови горски служители. Президентът направи брутална чистка в администрацията", отбеляза Явор Божанков. Според него това трябва да бъде поправено, но не може да бъде самоцел. По думите му голямата цел трябва да е промяна в администрацията и начина, по който тя функционира: "Така не може. Тя е твърде тежка, тромава и неефективна".

Всички осъзнават трудността на ситуацията, смята депутатът. Той обаче не е убеден, че "ГЕРБ работят за правителство или по-скоро не искат да поемат отговорност за нови избори". 

Според него Мария Габриел има собствена тежест. Недоверието трябва да бъде преодолявано, защото нямаме друг избор, категоричен бе той.

"Имаме ясен план какво да правим в следващите месеци. Нови избори не дават решение. Те биха дали още гориво на президентската република. Нови избори биха дали и повече тежест на партии като "Възраждане". Този мандат е единственият път пред България и ще направим всичко възможно, за да го реализираме".