Възможно е до края на годината Прищина да признае съществуването на българско малцинство в страната, прогнозира в интервю за "Хоризонт" председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев.

Около 500 етнически българи, живеещи в Косово, внесоха днес петиция в парламента на страната, в която настояват за официално признаване на българската общност.

Петицията е подписана от етнически българи, живеещи в районите на областите Гора и Жупа, а документът беше официално представен на косовските власти от организацията "Обединени българи в Косово от Гора".

По неофициални данни около 60 хиляди етнически българи живеят в Косово, много от които имат роднини в България.

След като през октомври миналата година Албания призна българското малцинство в страната, извървяването на тази процедура и в Косово ще бъде пореден успех за страната ни, каза Харалампиев:

"Ние сме в непрекъсната координация с представителите на българските организации там. Смятам, че това е едно дългоочаквано събитие и искам да поздравя българите от Косово за активната им позиция. Настроенията от правителството и президентството на Косово са положителни. Самата процедура не е като в парламента на Албания. Тя е малко по-различна. Предполагам, че след самото внасяне ще има още едно внасяне на допълнителни бройки от нашенци и ще има обсъждане както в техния парламент, така и на правителствено ниво".