Депутатите приеха окончателно на второ четене законопроекта за бюджета на държавното обществено осигуряване /ДОО/ за следващата година.

Вярвам, че депутатите днес приеха реалистичен финансов план на осигурителната система за следващата година, който гарантира осигурителните права и социалната сигурност на българските граждани, каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков. "Дългите и на моменти разгорещени дебати по бюджета на ДОО доказват, че въпросът за пенсиите е първостепенен политически въпрос", коментира той. "Няма как да не е така след като в осигурителната система се осигуряват 2,8 млн. работещи българи. За над 2,1 пенсионери тя осигурява основният им доход", посочи той.

"Приходите от осигурителни вноски в бюджета на ДОО за следващата година нарастват с около 15% и покриват 2/3 от осигурителните плащания. Само преди 3 години те финансираха по-малко от 50% от разходите по бюджета на ДОО", обяви социалният министър. Според него по- голямата финансова автономност и по-малката зависимост на бюджета на ДОО от държавния бюджет е безспорно достойнство. "Минималната работна заплата е и минимален осигурителен доход. Този подход води до увеличение с 4.7% на средния минимален осигурителен доход", каза още Бисер Петков. 

Пенсиите, отпуснати до 31 декември т.г., ще бъдат увеличени с 5,7 процента от 1 юли 2019 г. реши парламентът.

Максималният размер на получаваните една или повече пенсии без добавките към тях от 1 януари 2019 г. се определя в размер на 910 лв., а от 1 юли 2019 г., както и от 1 юли на всяка следваща календарна година - в размер на 40 на сто от максималния месечен размер на осигурителния доход. От догодина максималният месечен осигурителен доход става 3000 лева, т.е. таванът на пенсиите от 1 юли ще бъде 1200 лева.

От БСП и ДПС разкритикуваха управляващите за това, че не отпада таванът за новоотпуснатите пенсии, както се е предвиждало от 1 януари 2019 г. Липсата на предвидимост дразни хората, посочиха от опозицията.

Не беше прието предложението на ДПС увеличението на пенсиите да бъде от 1 април вместо от 1 юли догодина. Отхвърлено беше и предложението на "БСП за България" за преизчисление на пенсиите от 1 януари 2019 г. със средномесечния осигурителен доход за 2013 г.

Председателят на БСП Корнелия Нинова посочи, че протестиращите пред парламента пенсионери желаят преизчисляване на всички пенсии със средноосигурителен доход от 2017 г. и това е морално и справедливо, но ще струва 1,6 млрд. лева и е невъзможна задача. Затова от БСП предлагаха преизчисление със средноосигурителния доход за 2013 г. Прагът на бедност е 348 лева и в същото време минималната пенсия ще е 219 лева от 1 юли, посочи Нинова. "За да сте живи ви трябват 348 лева, но вие им давате 219 лева", обобщи тя.

Антон Кутев /"БСП за България"/ посочи, че 1,2 млн. души живеят под линията на бедност, т.е. всеки пети българин живее на магия. Защо предпочитате да дадете парите от излишъка за инфраструктура, а не за пенсии - защото от пенсиите не могат да се взимат комисионни, коментира той.

Тома Биков /ГЕРБ/ посочи, че парите за пенсиите идват от работещите. Ако искате да се увеличат чувствително пенсиите, трябва да се увеличат и осигуровките, коментира той.