Президентството излезе със специално изявление по повод консултациите между "Има такъв народ" и останалите парламентарни партии, без ГЕРБ, за съставяне на редовно правителство. Това се случи часове, след като днес в парламента "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме" поставиха някои условия, сред които за имената на министрите. Десните заявиха, че ще държат това да са хора, които "привличат доверие, а не поставят въпроси". И подчертаха, че е особено притеснително включването на ДПС в разговорите и възможността то да участва под някаква форма в управлението.

От формацията Мая Манолова отново подчертаха, че са против всякаква намеса на ДПС и ГЕРБ и също заявиха, че няма да дадат подкрепа на всяка цена.

От партията на Слави Трифонов обаче бяха категорични, че няма да обявят името на премиера и министрите до края на седмицата и че няма да го направят, докато не получат мандат за съставяне на кабинет от Румен Радев.

Ето какво заявиха от "Дондуков 2":

"Във връзка с отправени от медиите въпроси относно връчването на мандат за съставяне на правителство Прессекретариатът на държавния глава разпространява следната позиция:

"Страната ни е изправена пред провеждането на неотложни реформи и решения, които изискват кабинет с политическа отговорност и парламентарна подкрепа. Затова парламентарно представените политически сили трябва възможно най-скоро да намерят формулата за съставяне на редовно правителство в интерес на българското общество, а президентът, изпълнявайки конституционните си задължения, има готовност да връчи мандат за съставяне на кабинет. Постигането на устойчив консенсус за промяна е отговорност на самите политически сили".