Коментарите след срещата на "Изправи се БГ!Ние идваме!" с "Демократична България" се превърнаха в "червена лампичка" с изказвания от двете коалиции, че няма да подкрепят "на всяка цена" кабинет на "Има такъв народ". Това стана ясно от изявлението на председателите на двете групи Христо Иванов и Мая Манолова пред медиите в Народното събрание. Само до преди няколко часа изглеждаше, че и "Изправи се БГ!Ние идваме!", "Демократична България" са дали зелен семафор за евентуалното правителство с мандата на "Има такъв народ".

Хората поискаха правителство на промяната, а не такова, което ще остане в миналото и ще възпроизвежда статуквото, коментира Манолова. "В този смисъл", подчерта тя, "срещата с ДБ да бъде разчетена като "червена лампичка", че няма да подкрепяме на всяка цена и няма да излъжем хората от протестите.

Двете обединения са намерили съвпадения относно съдебната, конституционната реформа, антикорупционните закони, за преизчисляването на пенсиите от 1 октомври.

От "Изправи се БГ!Ние идваме!" и ДБ за пореден път заявиха, че не желаят властови позиции, министерски кресла, но одобряват работата на тримата служебни министри - Кирил Петков/ на икономиката/, на Асен Василев/ финанси/ и Николай Денков/на образованието/.

Мая Манолова добави, че стандартът и посоката, зададени от Бойко Рашков, Янаки Стоилов и Атанас Пеканов, трябва да бъде следвана. На базата на този професионализъм ще бъдат преценявани и номинациите на "Има такъв народ".

ДБ и "Изправи се БГ!Ние идваме!" са убедени, че трябва да има правителство още с първия мандат, те ще проявят конструктивизъм, затова не поставят към този момент ултиматум, но са категорични, че няма да позволят "дългата ръка на ГЕРБ и ДПС" да стигне следващото правителство.

"Червената лампичка" за такава възможност светнала от поканата на ИТН към ДПС за разговори. Плюс липсата на имена, на изобщо разговор за поемане на политически ангажимент и форматиране на процеса, в който се включва ДПС, обясни Иванов. По думите му, така се оформя моделът на плаващите мнозинства, в които Движението "плува" най-добре. Но отбеляза, че не става въпрос за война с двете политически сили/ГЕРБ и ДПС/, но трябва да са сигурни, че по някои важни решения те няма да влияят.

Например, каза Иванов, ако стигнем до освобождаването на главния прокурор Иван Гешев, трябва да сме сигурни, че ГЕРБ и ДПС няма да изиграят ключовата роля в определянето на това кой ще бъде следващият главен прокурор. Защото, подчерта той, в момента темата вече е не дали Иван Гешев ще си тръгне, а кой ще бъде наследникът му. Христо Иванов декларира, че той самият не е кандидат за поста.

По-рано В остра декларация от парламентарната трибуна Христо Иванов даде да се разбере, че "Демократична България" са недоволни, че вече близо седмица се водят преговори без конкретика и без постигане на споразумение. Недоволни са и от факта, че в преговорите са поканени от ДПС.

Ако някой иска наистина подкрепата на "Демократична България", ако някой иска тя да бъде не просто смокинов лист, параван, а партньор, за което ние сме готови, личният състав на кабинета да бъде подбран много внимателно от хора, които привличат доверие, а не поставят въпроси. Това заяви в декларация от трибуната на Народното събрание председателят на ПГ "Демократична България" Христо Иванов.

Той подчерта, че те не предлагат номинаци, но има министри от служебното правителство, които привличат огромно одобрение, като Кирил Петков /на икономиката, Асен Василев /на финансите/ и Николай Денков /на образованието/ и биха могли да бъдат част и от редовен кабинет. Не разбирам защо не се прави усилие да бъдат интегрирани в такъв кабинет, допълни Иванов.

На база на програмни приоритети ДБ ще очаква системно споразумение, което ясно да конфигурира подкрепата за това управление, така че то да може наистина да държи на дистанция ДПС и ГЕРБ. Най-същественият ход ще е да опитаме да създадем правителство с пълен мандат, подчерта Иванов.

За ДБ ще е важно то да има ясен програмен ангажимент, свързан с възможността страната да бъде "освободена от корупцията". Това означава, обясни председателят на парламентарната група, ясен политически ангажимент на най-високо ниво за реформа на правосъдието чрез промяна на Конституцията, колкото и сложно да е това. На второ място, трябва да имаме обща визия и тя да бъде споделена от парламентарната конфигурация, която ще подкрепя това правителство, за изчистване на регулаторите един по един от "корупционни калиники". Следва изчистване на службите, на финансовата система от "мръсни пари", както и обединение около възстановяване на българския енергиен суверенитет.

От "Изправи се БГ! Ние идваме" също поискаха управление без ГЕРБ и ДПС.

"От опит знам, че като се почне с декларациите от трибуната, разговорите не вървят. Участваме добросъвестно и активно, защото такава е волята на българските граждани. Хората искат нормалност и стабилност и очакват правителство на промяната", заяви Мая Манолова.

Имаме разговори с колегите, че след като приключим кръга от преговори за политики и приоритети, тогава ще бъде представен и персоналният съвет на Министерския съвет. Ние ще се произнесем окончателно едва след като го видим. Това каза председателят на ПГ на "БСП за България" Корнелия Нинова на брифинг в парламента.

От левицата отчетоха сближаване с "Има такъв народ" /ИТН/ по политики. Предложените от нас политики по отношение на възрастните хора, на децата и младите семейства се приемат от колегите ни и се обединяваме около тези приоритети, заяви Нинова.

За министри ще говорим след като приключим кръга преговори по политики в понеделник, коментира тя.

До момента са проведени срещи по темите здравеопазване, образование и социална политика. Днес в парламента предстоят двустранни експертни разговори за икономика, а утре - за борба с корупцията, съдебна реформа и външна политика, в частност позицията за Република Северна Македония.

От "БСП за България" са отправили покани за разговори и с "Демократична България" /в петък от 14.00 часа/ и с "Изправи се БГ!Ние идваме!" /в понеделник от 14.00 часа/. Искаме всичко да е на масата, да е прозрачно и да не остава никакво съмнение за някакви скрити договорки или задкулисни разговори, коментира лидерът на БСП.

Корнелия Нинова посочи, че имат сближаване с ИТН по шест приоритета в здравеопазването и пет в образованието. Сред тях са болниците да не са търговски дружества, да има защитени болници и електронно здравно досие за всеки българин.

Сред темите, по които имат единодушие в образованието, лидерът на БСП посочи да се преосмисли принципът "Парите следват ученика", да се направи преглед на съдържанието на учебниците с акцент патриотично възпитание, както и увеличението на учителските заплати да продължи.

Преизчисляването на пенсиите най-накрая стана актуален въпрос за всички политически формации, коментира Нинова. Имаме сближаване по необходимостта от преизчисляване на пенсиите, но ние виждаме това да стане от 1 октомври т.г., а от ИТН го предвиждат от 1 януари 2022 г., посочи тя. Обща позиция били безплатните лекарства и учебници за деца.

На този етап постигаме конкретни сближавания, но и много ясно очертаваме и там, където нямаме сближаване, коментира лидерът на БСП. Например в здравеопазването въпросът за демонополизация на Здравната каса стои отворен - ние сме против, в тяхната програма пише "за", добави тя.

По-рано от ИТН Ивайло Вълчев заяви, че в момента, в който бъде връчен мандатът, името на премиера ще стане ясно, но това няма да е до края на седмицата.  От партията не са разсъждавали за споразумение с другите политически формации, с които преговарят за подкрепа на бъдещо управление. Вълчев каза още, че по време на преговорите с "Демократична България" и "Изправи се.бг! Ние идваме!" не са чули конкретно да бъде поставян въпроса за имена в правителството.  Напротив, другите формации са декларирали, че персонални имена не ги интересуват. Нещата, които трябва да бъдат научени от хората, които са заинтригувани и трябва да ги знаят, си комуникират в експертните група - така той обясни дали останалите формации са информирани вече за евентуалните министри, които биха изпълнявали приоритетите в дадена област. Вълчев увери, че диалогът на експертно ниво продължава и тези дни.