Държавният глава Румен Радев отговори задочно на главния прокурор Иван Гешев, който днес заяви, че преди дни е бил "привикан" от президенството чрез  SMS, като намекна, че той е изпратен от главния секретар на президентството във връзка с питането му до Конституционния съд (КС). В него Гешев зададе въпроса в кои точно случаи важи имунитетът на президента и кога може да се говори за нарушение на Конституцията и държавна измяна.

В отговор от пресслужбата на държавния глава заявиха в официално съобщение:

"Във връзка с отправени журналистически въпроси за днешните публични коментари от страна на главния прокурор Прессекретариатът на държавния глава разпространява следната позиция:

Опитът на главния секретар на президента да се свърже с главния прокурор няма отношение към внесеното от прокуратурата искане за тълкуване на разпоредбите на чл.103 от Конституцията. За действията на прокуратурата президентската институция научи от медиите впоследствие.

Отправената покана към главния прокурор за среща с държавния глава е за предоставяне на информация за поредния шпионски скандал (България изгони още двама руски дипломати , които шпионирали за изборите и енергетиката - б.р.) преди годишната пресконференция на президента.

Внушенията, че президентът е наредил да се смачка проверка на антикорупционната комисия, са манипулативни и не отговарят на истината".

Самият държавен глава вече заяви, че не е търсил контакт с главния прокурор по повод питането му до КС.

По-рано днес обаче Иван Гешев заяви пред журналисти:

"Не може главният прокурор да бъде привикван с SMS-и от едно лице, вероятно същият Митко, на който вероятно президентът Радев, вероятно казва да смачка проверката на антикорупционната комисия по отношение на съпругата му. Отговорът ми беше ясен", коментира той пред журналисти преди задесанието на Висшия съдебен съвет".

Главният секретар на президента се казва Димитър Стоянов и се смята, че именно за него се говори в подслушвания от прокуратурата  разговор с участието на самия Радев по повод проверката на КПКОНПИ за назначаването на съпругата му като пиар на Военновъздушните сили (ВВС) преди години.

Каракачанов поиска проверка

Междувременно вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов поиска от началника на отбраната ген. Андрей Боцев да бъде извършена служебна проверка във ВВС, която да установи дали командващият ген. Цанко Стойков е дал всички документи, поискани от КПКОНПИ за Радева. Проверката трябва да даде яснота какво точно е искала антикорупционата комисия във връзка с назначението и дали генералът и укрил документи.

Докато на Стойков не бъде повдигнато обвинение обаче, той ще остане командващ на ВВС, стана ясно от думите на Каракачанов. Той подчерта важната роля на генерала при договарянето на сделката за изтребителите F-16.