Спасяването на българските евреи трябва да ни послужи като отправна точка за спасението на българската национална памет, за това какво се е случило и какво се случва, каза Петър Стоянов, президент на България в периода 1997 -2002 г., тази вечер в словото си по повод официалното честване на деня, в който почитаме българските евреи, пощадени от депортиране в нацистките лагери.

Бившият премиер Филип Димитров, Петър Стоянов и посланичката на Азербейджан Наргиз Гурбанова

Снимка: БТА

В нашето национално съзнание се формира възгледът, че герои са само тези, които умират в престрелка с врага, на барикадата, чийто живот се състои само от героични дела. Ние имаме двама такива герои - Ботев и Левски, но, за да имаш такива големи върхове, трябва да имаш и предпланини, хора, които са проявявали анонимен героизъм, отбеляза Петър Стоянов.

Той посочи, че в българската история има много такива примери, като се започне с Възраждането и се стигне до спасяването на българските евреи.

Историята на България, а и на нито една нация, не е само историята на нейните герои, а и историята на онези анонимни хора, които вършат своите героични дела, без да дочакат признание, като Димитър Пешев и много от другите спасители на българските евреи, коментира още Стоянов.

Според него това ще ни даде възможност за една нова трактовка за случващото се сега - нов поглед и ново отношение към онези, които правят българската история днес.

Това, което прави Димитър Пешев, е акт на невероятен кураж, правят го и много други българи, фактът, че 43 души са подписали подписката за отмяна на депортацията на българските евреи, е показателен, даде пример Стоянов и цитира думите на Пешев, че най-силното оръжие на един малък народ остават неговите морални ангажименти.

Той отбеляза също, че българската история е сложна и никога не е черно-бяла. Например, по-късно част от подписалите подписката за спиране на депортацията на българските евреи са осъдени на смърт или на затвор от Народния съд, а самият Димитър Пешев е осъден на затвор, като едно от обвиненията е за "антисемитизъм".

Отбелязването на деня, в който почитаме българските евреи, пощадени от депортация в лагерите на смъртта, включва и прожекция на документалния филм "Извън хватката на Хитлер" по едноименната книга на проф. Михаел Бар-Зоар. Организатори са Федерацията на ционистите в България и екипът на Къща-Музей и галерия "Андрей Николов", където тази вечер се състоя честването в памет на спасените български евреи.