Държавният глава Румен Радев започва консултации за провеждането на справедливи, прозрачни и безопасни за здравето на гражданите парламентарни избори, съобщиха от администрацията на президента.

Първите срещи ще се проведат днес. Радев ще се срещне първо с министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и председателя на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов. Малко по-късно президентът ще разговаря с проф. д-р Радка Аргирова, д-р Александър Симидчиев и проф. д-р Андрей Чорбанов.

Засега президентът не е отстъпвал публично от позицията си да насрочи парламентарните избори за 28 март, въпреки че последните седмици се чуха немалко възражения и искания за отлагането им за по-късна дата. Основният аргумент е, че епидемията ще откаже хората да отидат до секциите и че няма да има нормална кампания.

През декември пред БНР председателят на Стратегическия съвет при президента проф. Александър Маринов каза, че не се изключва първоначално обявената дата да бъде преосмислена.

По закон държавният глава трябва да издаде указ за насрочване на изборите не по-късно от 60 дни преди деня на вота.